Приета пенсионна реформа от Конституционния съвет на Франция, нови протести

...
Приета пенсионна реформа от Конституционния съвет на Франция, нови протести
Коментари Харесай

Приеха пенсионната реформа във Франция, готвят национална стачка на 1 май

Приета пенсионна промяна от Конституционния съвет на Франция, нови митинги и конфликти с полицията, апел от синдикатите за общонационална стачка на 1 май, Деня на труда.

Така може да се заключи 14 април, ден, кондензиран със събития в напъните на френския президент Макрон да прокара промяната на пенсионната система.

 
Посланието е, че мобилизацията продължава, тъй като Конституционният съвет в допълнение отслаби този законопроект, който към този момент беше съществено повреден, защото не беше гласуван в Народното събрание. Почти всички елементи от френското общество е срещу законопроекта и мобилизирано против него по исторически метод – към този момент три месеца със стачки и всеобщи митинги.
Софи Бине, общоприет секретар на синдиката Обща конфедерация на труда

Конституционният съвет утвърди непопулярния проект за повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. След решението му стотици жители и профсъюзни членове се събраха на митинги в Париж и други градове. На някои места се стигна до вандалски прояви и конфликти с органите на реда.

Общата конфедерация на труда, в чиито редици има милиони служащи и чиновници, насочи апел за национална стачка и проява на 1 май.

 
Не е правилно, че можете да работите до 64-годишна възраст, само че не тъй като не желаете, а тъй като фирмите редуцират възрастни хора. И отстранените елементи от законопроекта демонстрират това двуличие. Ние призоваваме към отговорност президента на републиката. Умиротворяването на страната е в неговите ръце. Разбрахме, че той желае тази промяна, само че би трябвало да разбере, че е единственият в цялата страна, който я желае.
Софи Бине, общоприет секретар на синдиката Обща конфедерация на труда 

В изказването на Конституционния съвет се разяснява, че в текста са цензурирани единствено някои второстепенни аспекти на промяната. Блокиран е бил и план за гражданска самодейност за осъществяване на референдум по отношение на пенсионната промяна. Левицата разчиташе Съветът да й даде зелена светлина по този параграф и да стартира да събира гласове. Нужни бяха 4.8 милиона гласа, с цел да се провежда общонационален референдум по отношение на пенсионната промяна.

След решението на Конституционния съвет министър председателят Елизабет Борн сподели, че тук няма нито спечелили, нито победени.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР