Приет е Годишен план за насърчаване на ранното детско развитие

...
Приет е Годишен план за насърчаване на ранното детско развитие
Коментари Харесай

Последни решения на „Денков“

Приет е Годишен проект за поощряване на ранното детско развиване за 2024 година

 

Правителството одобри Годишен проект за поощряване на ранното детско развиване за 2024 година, посредством който се обезпечава опция за използване на сложен и интегриран метод в грижите за децата и развиване на междусекторни услуги за поддръжка на родителите и децата в интервала на ранното детство. Документът е създаден в осъществяване на мярка от Програмата за ръководство на Република България (юни 2023 година – декември 2024 г.) от Междуведомствена работна група за обмисляне и съгласуване на политиките за ранно детско развиване, в която участваха представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването и други институции, разнообразни организации и експерти с експертиза по тематиката.

Планът е първият народен документ, фокусиран напълно върху насърчаването на ранното детско развиване. Мерките в него са обособени в 5 области на влияние:  здраве и хранене; ранно учене, обучение и грижи в ранна детска възраст; протекция на детето, сигурност и безопасност; обществена протекция и поддръжка за родителството и ранна детска намеса. Към всяка от областите на влияние са написани съответни ограничения и действия за тяхното осъществяване.Те включват ограничения за възстановяване на пренаталната грижа и обезпечаване на достъп до здравни грижи и услуги за бременните и раждащите жени; въвеждане на стратегии за патронажна грижа на национално ниво; обезпечаване на поддръжка за възстановяване на ранното учене и грижата за деца в ранна детска възраст; обезпечаване на задоволителен брой квалифицирани експерти за работа в услугите за обучение и грижи в ранна детска възраст.

Заложени са и действия за поддръжка на биологичните фамилии за предварителна защита на изоставянето на деца; обезпечаване на ефикасна обществена протекция за фамилии с деца в ранна възраст за понижаване на детската беднотия и обществено изключване; въвеждане на национална скринингова стратегия за следене на здравето и развиването на всяко дете; въвеждане на система за ранна детска намеса и други.

Одобрен е План за попречване разпространяването на Високопатогенна инфлуенца по птиците в България за интервала 2024 година – 2026 година

Министерският съвет одобри решение за одобрение на План за попречване разпространяването на Високопатогенна инфлуенца по птиците в Република България за интервала 2024 – 2026 година

Високопатогенната инфлуенца по птиците (ВПИП) е едно от най-силно контагиозните и смъртоносни заразни болести при птиците, нанасящо опустошителни резултати върху птицевъдния бранш и стопанската система на засегнатите райони.

Анализът на епидемиологичната обстановка за интервала 2016-2023 година дефинира някои недостатъци в контрола и битката с заболяването и в тази връзка се постанова предприемането на координирани и незабавни дейности, които засягат компетенциите на разнообразни институции, ведомства, организации и други, имащи отношение към битката с ВПИП.

Основната цел на Плана е предварителна защита, ограничение на разпространяването и вредите, които нанася ВПИП и последователно премахване, доказване и придобиване статут на свободна от болестта страна/регион посредством използване на координирани, повсеместни и систематични дейности. Изпълнението на заложените действия изисква дълготрайното им обмисляне и използване на процедура.

Аджибадем Сити Клиник е избрана за университетска болница

 

Министерският съвет одобри решение за установяване на „ Аджибадем Сити Клиник Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване Токуда “ ЕАД, гр. София със статут на университетска болница.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетските лечебни заведения са многопрофилни или профилирани и в тях се реализират действия по направленията: клинично образование на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация; клинично образование на студенти по специалности от професионално направление „ Здравни грижи “; следдипломно образование на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, експерти по здравни грижи.

Министерският съвет по предложение на министъра на опазването на здравето дефинира кои лечебни заведения или техни клиники/отделения получават правата на академични болници/клиники, или отделения за периода на утвърждението. Предложението на министъра на опазването на здравето се прави въз основа на стимулирано искане от съответния ректор на висшето учебно заведение, в съгласие с ръководителя на лечебното заведение.

България ще даде филантропична помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в поддръжка на цивилното население в Ивицата Газа

Правителството утвърди даването на филантропична помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в поддръжка на цивилното население в Ивицата Газа на обща стойност 391168 лева (200 000 евро ). Средствата ще бъдат разпределени по равно сред двете организации. Необходимото финансиране ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за помощ за развиване и филантропична помощ.

В рамките на опциите си България е поредна в предоставяната поддръжка за превъзмогване на тежката филантропична обстановка в Ивицата Газа след началото на рецесията в резултата на терористичната офанзива на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври 2023 година Министерството на външните работи усили двукратно плануваната за 2023 година поддръжка, като и през 2024 година ще бъде непокътнато същото равнище на финансиране. Подкрепяме всички интернационалните старания, ориентирани към облекчение ситуацията на цивилното население в Газа и за увеличение на филантропичните доставки.

От началото на рецесията Хашемитско кралство Йордания и Египет играят решаваща роля при даването и улеснението на филантропичната помощ за популацията на Газа, включително извършвайки доставки по суша и въздух. От йорданска страна главен координатор на филантропичните интервенции е Йорданската хашемитска благотворителна организация. От египетска страна способената локална институция, координираща филантропичната помощ за цивилното палестинско население на Ивицата Газа, под надзора на Министерството на обществената взаимност, е Египетският Червен полумесец.

Предоставянето на филантропична помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в поддръжка на цивилното население в Ивицата Газа ще подкрепи активността на двете организации, която е от решаващо значение в актуалната тежка филантропична обстановка в Ивицата Газа.

Над 1,5 млн. лв. за деца без място в детска градина

Държавата ще изплати 1 517 879 лв. обезщетения на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина в интервала от 1 януари до 29 февруари 2024 година От тях тях 1 513 985 лв. са за 1542 деца в Столична община, а 3894 лв. са за четири деца в община Пловдив.

Право на отплата от страната имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2024 година

С Постановлението се утвърждават спомагателни разноски в размер на 2 790 000 лева по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2024 година за стипендии на курсантите в Академията на Министерството на вътрешните работи.

С друго държавно разпореждане се утвърждават спомагателни разноски в размер до 21 317 000 лева по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2024 година за погашение на в действителност осъществени разноски за действия по издаването на българските документи за идентичност в осъществяване на поети задължения по подписани контракти на Министерството.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за предоставяне на позволение за осъществяване на разпоредителни покупко-продажби с недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД, гр. София, находящи се в землищата на с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново, общ. Марица, обл. Пловдив.

Съгласно друго решение на кабинета Община Джебел получава собствеността върху аграрен парцел и постройка – частна държавна благосъстоятелност, в с. Папрат. Поземленият парцел е с повърхност 5763 кв. м и ще бъде употребен за трайно облекчаване на публични потребности от локално значение, свързани с създаване и поддържане на общинска инфраструктура за възстановяване здравосл овното положение на жителите на общината. До момента парцелът е ръководен от Областна администрация – Кърджали. Областният шеф на Кърджали ще би трябвало да създаде механизъм за надзор, посредством който да реализира периодически инспекции за осъществяване на изискванията, при които се трансферира парцелът.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на 100 четиридесет и два парцела – обществена държавна благосъстоятелност.  Те са ситуирани на територията на гр. Сливница и с. Алдомировци, община Сливница, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект:,,Модернизация на железопътна линия София – Драгоман – сръбска граница: жп сектор Волуяк – Драгоман “.

Правителството позволи влизане и престояване на научноизследователски транспортен съд на Румъния в морските пространства на Република България

Министерският съвет на Република България реши да позволи влизане и престояване на румънския научноизследователски транспортен съд МАРЕ НИГРУМ в морските пространства на Република България в интервала 1-20 юни 2024 година за осъществяване на взаимна интернационална научна експедиция в акваторията на Черно море.

Съвместната научна експедиция е част от плана „ Развитие на оптимална и отворена поддръжка на проучванията в Черно море “, финансиран от Европейската комисия по Програма за проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “ и цели осъществяване на научни проучвания в интерес възстановяване на екологичното положение на Черно море.

Прекратява се Спогодба за пощенските служби сред България и Оперативно-агентурна разработка от 1969 година

Правителството утвърди денонсирането на Спогодбата сред държавното управление на Народна република България и държавното управление на Обединената арабска република по отношение на пощенските служби, подписана в Кайро на 07.12.1969 година Спогодбата има експлоатационен темперамент, като урежда взаимоотношения сред пощенските оператори на двете страни и към този момент не дава отговор на актуалните условия в този бранш.

Правителството утвърди плана на Споразумение за засилено партньорство и съдействие сред Европейски Съюз и неговите страни членки, от една страна, и Киргизката република, въпреки това

Министерският съвет на Република България одобри решение, с което утвърждава плана на Споразумението за засилено партньорство и съдействие сред Европейски Съюз и неговите страни членки, от една страна, и Киргизката република, въпреки това.

Споразумението от ново потомство – за засилено партньорство и съдействие, ще размени Споразумението за партньорство и съдействие с Киргизката република, в действие от 1 юли 1999 година, и ще надгради върху достиженията на предходното, като даде нова, настояща и по­амбициозна правна рамка за бъдещо партньорство, в сходство с настъпилите събития и промени както в страната, по този начин и в районен и световен проект.

Споразумението съставлява значима стъпка към усилване на политическия и икономическия ангажимент на Европейски Съюз със страните от Централна Азия. То ще даде и основата за по-ефективен двустранен ангажимент сред Европейски Съюз и Киргизката република, ще укрепи политическия разговор и икономическото взаимоотношение и ще ускори съдействието в необятен набор от области, в това число посредством начинания като Глобалния портал на Европейски Съюз и Европейския зелен пакт.

Одобрен е план на административно съглашение по отношение на плана „ Мрежа от логистични хъбове в Европа и поддръжка на интервенциите “ в границите на Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърждава план на Административно съглашение сред Министъра на защитата на Кралство Белгия, Министерството на защитата на Република България, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на националната защита на Република Гърция, Министъра на защитата на Кралство Испания, Министъра на защитата на Френската република, Министерството на защитата на Република Хърватия, Министерството на защитата на Италианската република, Министерството на защитата на Република Кипър, Министерството на националната защита на Република Литва, Министъра на защитата на Великото херцогство Люксембург, Министерството на защитата на Унгария, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министъра на националната защита на Република Полша, Министерството на защитата на Република Словения, Министерството на защитата на Словашката република и Департамента за национална защита на Канада и Канадските въоръжени сили по отношение на плана „ Мрежа от логистични хъбове в Европа и поддръжка на интервенциите “ в границите на Постоянното структурирано съдействие на Европейския съюз.

Споразумението урежда присъединяване на Канада в плана „ Мрежа от логистични хъбове в Европа и поддръжка на интервенциите “, който е самодейност в границите на Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз, целяща подкрепяне и ускорение процеса на развръщане на въоръжените сили и възстановяване на логистичната им поддръжка в интервенции, задачи и учения. Проектът основава опция за съгласуваност и взаимно подкрепяне сред страните с логистични запаси и експертиза.

Решението на Министерския съвет ще способства присъединението на Канада към плана, което ще разреши страната да показа неповторим опит и експертиза във връзка с образуване и обезпечаване развръщането на сили на своя територия, през Атлантическия океан до Европа, в това число в Далечния Север и в цяла Европа. Като член на НАТО и със забележителен опит от присъединяване в задачи и интервенции тя може да способства с положителни практики и хрумвания за развиване на мрежата от логистични хъбове и за обезпечаване поддръжката на интервенции на далечни дистанции, както и за задълбочаване на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО.

Одобрена е позицията на България за идното неформално  съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, част,,Земеделие “

 

Правителството утвърди позицията на Република България за идното Неформално съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, част „ Земеделие “, което ще се организира в интервала 7 -9 април 2024 година в гр. Генк, Кралство Белгия.

По време на неофициалното съвещание министрите ще проведат полемика на тематика. „ Към по-отворена стратегическа автономност във връзка с протеиновите култури “ въз основа на авансово публикуван от Белгийското председателство документ с въпроси.

Република България смята, че е належащо да се направи обзор на европейското доставяне на веригата по произвеждане и ползване с протеини, като е належащо да се създаде кратковременен и средносрочен проект за деяние за увеличение на производството и потреблението на протеини на растителна основа в Европейски Съюз предвид на смяна на мощната сега взаимозависимост от вноса от трети страни.

Имайки поради, че производството на протеини стартира от земеделските стопани, считаме, че е нужна композиция от правила в Общата селскостопанска политика, които да обезпечават постоянна рамка, гъвкави управнически практики и като цяло тласъци за производството на богати на протеини култури. Положителна стъпка в това отношение е сегашната дерогация от стандартите за положително земеделско и екологично положение на земята (ДЗЕС). Считаме, че като опция също по този начин може да се обмисли и стимулирането на развъждането на богати на протеини хранителни култури и върху земи под угар; повишение на добавената стойност на схемата за обвързана поддръжка за протеинови култури, посредством опция за в допълнение финансиране; по-ускорено използване на рамка за узаконяване на поглъщането на въглерод, която дава опция за практики за въглеродно земеделие, свързани с развъждането на богати на протеини култури.

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

 

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), което се организира на 7 март 2024 година в Брюксел. Ръководител на българската делегация беше заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз госпожа Иванка Ташева.

По време на съвещанието министрите дискутираха въпроси свързани със забавата на заплащанията и за подкрепяне на дребните и междинните предприятия. Обсъдени бяха и ограниченията в правния акт (регламент вместо директива) които се отнасят за увеличението на административната тежест и спомагателните разноски, свързани с оптималния период за заплащане от 30 дни за всички търговски покупко-продажби и с определянето на правоприлагащ орган. Подчертана бе нуждата от опазване на свободата на договаряне и от повече еластичност за обособени браншове и артикули.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика, което се организира на 11 март 2024 година По време на форума беше постигнатото съглашение сред Съвета и Парламента по Директивата за възстановяване на изискванията на труд при работа през платформа.

Проведен бе ориентационен спор по отношение на Прилагането на Европейския дирек на обществените права в подтекста на Европейския учебен срок 2024 и бъдещата обществена стратегия. Съветът единомислещо одобри Съвместния отчет за заетостта за 2024 година и утвърди Заключенията по отношение на годишната тактика за резистентен напредък и взаимния отчет за заетостта за 2024 година, мнението на Комитета по заетостта и Комитета за обществена протекция по отношение на бъдещи цели на политиката на Съюза по отношение на Европейския дирек на обществените права, както и главните послания на Комитета по заетостта по отношение на използването на Гаранцията за младежта.

Министрите на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика разискаха и тематиката със заплащането на труда и се сплотиха към мнението, че е време за доближаване на възнагражденията в Общността и унищожаване на феномена „ работещи небогати “.

Близо 27 000 лв. ще бъдат вложени в изследването на строителни материали в повърхност ,,Яковия чифлик-2 “

„ Баластриери “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Яковия чифлик-2 “, ситуирана в землището на град Асеновград, община Асеновград, област Пловдив. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи близо 27 хиляди лева в проучвателните действия.

Минимум 34 000 лв. ще бъдат вложени в изследване на строителни материали в повърхност „ Русаля-2 “

„ ПЪТНИ СТРОЕЖИ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО “ ЕАД ще изследва строителни материали в повърхност „ Русаля-2 “, ситуирана в землищата на селата Русаля и Хотница, община Велико Търново. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за период от дванадесет месеца. През този интервал „ ПЪТНИ СТРОЕЖИ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО “ ЕАД ще вложи най-малко 34 хиляди лева в проучвателните действия.

„ Атила строй инвест “ ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Яна “

„ Атила строй инвест “ ЕООД, гр. Гоце Делчев, ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Яна “, ситуирана в землището на с. Дебрен, област Благоевград. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за период от осемнадесет месеца. През този интервал сдружението ще вложи най-малко 26.5 хиляди лева в проучвателните действия.

Акад. Красимир Атанасов е препоръчан за почитане с Орден „ Стара планина “ за приноса му за изкуствения разсъдък и информатиката

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои акад. Красимир Атанасов с медал „ Стара планина “- първа степен (без лента и без мечове) за неговите обилни научни триумфи и приноси в областите на изкуствения разсъдък, информатиката и математиката и във връзка със 70-годишния му празник.

Красимир Атанасов е роден на 23 март 1954 година в Бургас. Завършва Физикоматематическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1978 година и постъпва на работа в Изчислителния център на Физическия институт на Българската академия на науките (БАН). От 1998 година е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на Българска академия на науките, през 2012 година е определен за член-кореспондент, а от 2021 година е и учен. От 2014 година акад. Атанасов е ръководител на Научния съвет на института.

В началото на 80-те години на предишния век акад. Атанасов в няколко независими публикации поредно дефинира три нови понятия:,,Обобщена мрежа “, „ Интуиционистки размито голям брой “ и „ Индексирана матрица “, а през идващите години в над 1000 изявления и 34 монографии, издадени у нас и в чужбина, той поставя основите на техните теории и приложенията им в разнообразни области на науката и практиката.

По създадените от акад. Атанасов теории се работи в редица научни центрове в страни като Белгия, Германия, Англия, Полша, Италия, Испания, Русия, Китай, Австралия, Съединени американски щати, Южна Корея и други, в които са предпазени дисертации в тези научни области. През 2014 година акад. Атанасов взаимно с други създатели предлага още едно разбиране –,,Интеркритериален разбор “, което към този момент се употребява като нов съставен елемент на изкуствения разсъдък и намира приложения в биологията и медицината, екологията, стопанската система, химията и фармацията.

Акад. Атанасов е дълготраен учител по разнообразни дисциплини в Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “, Бургаския свободен университет, Софийския университет, Техническия университет- София и Нов български университет. Носител е на премията „ Питагор “ за одобрен академик в региона на Технически науки за 2013 година и на почетен знак на Президента за 2021 година за извънреден теоретичен и прибавен принос.

В последните три издания на Станфордската ранглиста за изцяло кариерно развиване на учените той заема първо място измежду учените от България и е в първите 2% учени в света.

Правителството утвърди „ ДКК “ ЕАД да разпореди на „ Авионамс “ АД построяването на базови национални качества за поддръжка на изтребители F -16

Правителството одобри решение да разпореди на „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД, в качеството му на орган, упражняващ правата на страната в „ Авионамс “ АД, да разпореди на дъщерното си обществено дружество осъществяването на цели на обществената политика – създаване на базови национални качества за поддръжка на изтребители F-16 блок 70.

Предвидено е, че осъществяването на задачите на обществената политика ще се реализира при следните условия – сключване на Споразумение сред „ Авионамс “ АД и Lockheed Martin Global INC, по отношение на стратегия за индустриално съдействие F-16 блок 70. Предвидено е и привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на „ Авионамс “ АД в сходство с условията на Lockheed Martin Global INC, доставка и инсталиране в „ Авионамс “ АД на предоставеното от Lockheed Martin Global INC безплатно съоръжение, принадлежности, запасни елементи, мостри и средства за образование, както и набиране и образование на личен състав.

Настоящото РМС е по отношение на осъществяването на подписаното през 2019 година Рамково съглашение сред Министерството на стопанската система на Република България и Lockheed Martin Global INC по отношение на стратегия за индустриално съдействие F-16 блок 70. Споразумението планува „ Lockheed Martin Global “ INC да дефинира български сдружения, които дават отговор на условията и са в положение да изпълнят плановете, касаещи основаването на базови качества за осъществяването на ремонт и действия по поддръжка на системи, свързани с употребата на новите изтребители. След осъществено изследване от производителя е открито, че държавното дружество,,Авионамс “ АД дава отговор на изискванията и може да извършва действия, планувани в Програмата за индустриално съдействие F-16 блок 70.

Изграждането на базови национални качества за поддръжка на изтребител F-16 блок 70 на територията на страната ни ще разреши България да реализира лична, самостоятелна и неопосредствана от втора страна логистична поддръжка и употреба през целия дълъг витален цикъл на придобиваната отбранителна техника, основаваща се на лична софтуерна база. По този метод се реализира по-­голяма самостоятелност, експедитивност на деяние и по-висока успеваемост, спрямо възможното превозване на техниката в друга страна, и се подсигурява сигурност на доставките.

Предвижда се контролът по осъществяването на задължението за осъществяване на цели на обществената политика да се реализира от министъра на стопанската система и промишлеността. Контролът на съответните действия по отношение на осъществяването на посоченото обвързване ще се реализира от „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД.

Прекратява се концесионният контракт за рандеман на варовици от сектор,,Дълбоки дол “ на находище „ Черепиш “

Концесионният контракт за рандеман на варовици от сектор,,Дълбоки дол “ на находище „ Черепиш “ ще бъде преустановен едностранно заради несъблюдение на парични отговорности от концесионера за повече от три месеца. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Концесионерът не е заплатил концесионно заплащане, лихви и дължими неустойки по контракта.

Находище „ Черепиш “, сектор,,Дълбоки дол “, се намира на територията на община Мездра, област Враца. Концесионният контракт за него е подписан на 19 ноември 2004 година с „ Вархим “ ЕООД, гр. Мездра.

Приет е План за деяние за интервала 2024-2026 година за осъществяване на Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско здраве

Министерският съвет одобри План за деяние за интервала 2024-2026 година за осъществяване на Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско здраве 2021-2030.

Раждането на здрави и пълноценни деца е в тясна взаимовръзка със здравето на дамите, тяхното репродуктивно държание и сигурността на майчинството, а грижите за децата от момента на тяхното забременяване слагат основите на човешкото здраве и образуват здравното държание на всеки субект. Те са инвестиция в бъдещите генерации и в просперитета на страната.

С оглед на това един от главните цели в проекта е промоцията на здраве, като са планувани действия, свързани с повишение на информираността на популацията по въпросите на репродуктивното здраве и фамилното обмисляне, бременността, раждането и грижите за децата, здравословния метод на живот на подрастващите и младежите, предварителна защита на рисково държание, обвързвано със здравето, както и действия за поддръжка за родителите за насърчаване на умения за грижа за недоносените деца и децата с увреждания и хронични болести.

Друг акцент в проекта е обезпечаване на резистентност на активността на 31 Здравно­консултативни центъра за майчино и детско здраве (ЗКЦ), които действат във всички регионални градове. В тях лекари, психолози и обществени служащи обезпечават консултативни и логистични действия, свързани с образуване на комплексното здравно наблюдаване на деца с увреждания и хронични болести, бременни с нараснал медицински риск, с патология на бременността или съществуване на хронични болести и увреждания. Чрез ЗКЦ се финансират и проучвания и съвещания в границите на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун, други анеуплоидии, спина бифида, аненцефалия и тежък недостатък на коремната стена.

Чрез Плана ще се обезпечи и провеждането на неонаталния слухов скрининг, чиято цел е ранно разкриване и навременна намеса при увреждане на слуха при новородени.

Развитието на здравни и интегрирани здравно-социални услуги за предварителна защита на затрудненията при деца с хронични болести също е измежду главните цели, като се планува да бъдат разкрити Центрове за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести и Центрове за профилирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с нужда от непрекъснати медицински грижи. В тях ще се обезпечава лекуване, рехабилитация, профилирани здравни услуги, психо-социална рехабилитация, обществена поддръжка и други за минимизиране на увреждането и на следствията от него още в ранна детска възраст, както и интегрирани здравно-социални услуги за децата с тежки увреждания, които имат нужда от непрекъснати медицински грижи. В част от центровете ще се обезпечи опция за даване на палиативни грижи за деца.

В Плана е планувано и развиването на патронажни грижи, посредством които ще се дават домашни визити за деца, свързани с консултиране, препоръки и информация за здравословно развъждане на децата, пълноценно хранене, здравословна и безвредна среда, ранно детско развиване и други

Одобрен е доклад за осъществяването на Националния проект за деяние за понижаване риска от облъчване от радон 2018 – 2022 година

С Решение на Министерския съвет на Република България бе утвърден доклад за осъществяването на Националния проект за деяние за понижаване риска от облъчване от радон 2018 – 2022 година

Съгласно данните в доклада през интервала 2018 – 2022 година са извършени национални изследвания на равнищата на радон в здания, като са проучени изцяло 4 области в България. Напълно е проучена, оценена и систематизирана информацията от извършени измервания за радон на всички учебни заведения и детски градини в 9 области. Стартирани са изследвания на работни места, като е създадена и призната Процедура за осъществяването им, оценени са стопанските действия, където е евентуално да възникне риск от облъчване с радон за работещите. На база извършените изследвания за облъчване от радон в жилищни здания по общини, са разпознати региони с възможност за съществуване на повече здания с по-високи стойности на Обменна интензивност на радона (ОАР).

Ключов миг в осъществяване на задачите на Стратегията и Националния проект е присъединяване на държавни, общински, неправителствени и икономически институции, както и на обществото като цяло. Трябва да се означи, че е реализиран консенсус сред институциите за нуждата от осъществяване на дейна политика за понижаване равнищата на радон в жилищни и публични здания и ползотворна връзка със строителните специалисти, за създаване на стратегии, свързани с образование по използване на механически условия за отбрана от радон при строителство на нови здания и реорганизация на остарели. За реализиране на качествено и дейно внедряване на описаните в Стратегията цели и цели и на основа изводите, които произтичат от показания доклад по осъществяването, Националният проект за деяние се актуализира на всеки 5 години.

С одобряването на доклада за осъществяване на Националния проект за деяние за понижаване риска от облъчване от радон 2018-2022 година се извършват условията, регламентиращи включването на облъчването от радон в жилища в общата система за радиационна отбрана на популацията.

Апортират се движими движимости – частна държавна благосъстоятелност в капитала на държавни лечебни заведения

 

Министерският съвет одобри Решение за апортиране на движими движимости – частна държавна благосъстоятелност в капитала на държавни лечебни заведения – търговски сдружения с над 50% държавно присъединяване в капитала.

Активите, предмет на непаричната вноска (медицинска апаратура), са добити вследствие на осъществяване на Предварително дефиниран план № 4 „ Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи “, финансиран по Програма БГ 07 „ Инициативи за публично здраве “, реализирана с финансовата поддръжка на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014г.

Основна цел на плана, чийто бенефициент е Министерство на здравеопазването, е да способства за намаляването на броя деца с вродени болести и намаляването на детската смъртност в страната. Дейностите на плана са свързани със закупуване и доставка на съоръжение за пренатална диагностика и неонатологични грижи, както и осъществяване на образование по фетална морфология на 100 медицински експерти. В осъществяване на плана Министерство на здравеопазването закупи и достави 378 високотехнологични медицински апарата в 30 държавни лечебни заведения.

Доставената инсталация има статут на движимости – частна държавна благосъстоятелност и според член 43 от Закона за държавната благосъстоятелност /ЗДС/, може да се апортира в капитала на едноличните търговски сдружения с държавно присъединяване, както и на тези със смесено държавно и общинско присъединяване, като това ще обезпечи резистентност на плана и ще подсигурява оптимални изгоди за целевите групи и полагаща се грижа за запазване и поддържане в техническа редовност и приложимост на апаратурата.

Одобрено е искане за определяне на противоконституционност на Решение на Народното събрание за Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “

 

Правителството утвърди искане за определяне на противоконституционност на Решение на Народното събрание за предприемане на дейности по отношение на съществуване на ликвидни проблеми и неспособност Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) да извършва законовите си отговорности, признато на 21 март 2024 година

С решението на Народното събрание на министъра на финансите е предоставено да предприеме нужните дейности за покриване на оперативния недостиг от 1 милиарда лева във Фонда в период до 31 март 2024 година Предвидено е Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да употребява получените средства за покриване на разноските по член 366, алинея 1, т. 1 и 2 от Закона за енергетиката за ценовия интервал 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година, според Решение № Ц-14 от 30 юни 2023 година на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Правителството смята, че решението е признато в несъгласие с член 4, алинея 1, член 8, член 84, т. 2, член 87, алинея 2, член 105, алинея 1 и член 106 от Конституцията на Република България.

Облекчава се процедурата за изпращане на преподаватели по български език в задгранични висши учебни заведения

Процедурата за изпращане на преподаватели по български език в задгранични висши учебни заведения ще бъде облекчена, реши държавното управление. Целта е да се основат условия за още по-ефективно осъществяване на политиката по усилване, разпространение и подсилване на задграничната българистика.

Разширява се обсегът на евентуалните претенденти, като се позволява присъединяване в състезания освен на преподаватели, заемащи университетски длъжности, само че и на тези на преподавателски позиции според Закона за висшето обучение. Намалява се преподавателският стаж, нужен на претендентите, и се дава опция за признание на образователната им натовареност по време на командировката за академичното им развиване в България.

Правомощия да командироват преподаватели по български език и литература в задграничните висши учебни заведения към този момент ще имат и държавните висши учебни заведения, в които се преподава български език, без да имат акредитация в това професионално направление. Срокът за командироване ще се обвързва директно с резултатите от работата зад граница за всяка образователна година.

Очакванията са проме
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР