Приемен родителможе да бъде всеки български гражданин, навършил 18 години,

...
Приемен родителможе да бъде всеки български гражданин, навършил 18 години,
Коментари Харесай

Бургас в криза за приемни родители

„ Приемен родителможе да бъде всеки български жител, навършил 18 години, не е осъждан, не се води досъдебно произвеждане против него, не страда от заболявания като СПИН, туберкулоза и други. Трябва да има сегашен адрес, не е наложително да има лично жилище, може и да е чартърен “, заяви за Дарик Снежина Павлова, обществен служащ от регионалния екип по приемна грижа за област Бургас.

Поводът за това е подхванатата от локалната община самодейност за набиране, асортимент и образование на претенденти за приемни родители за развъждане на деца от 0 до 3 годишна възраст. Проучването за подобаващи претенденти ще продължи четири месеца.

„ Много е належащо на територията на община Бургас да има кандидатствали и по-късно одобрени приемни фамилии, които да могат да поемат изоставените още на равнище родилен дом бебета. За страдание, това се случва доста постоянно в 21 век и тези деца няма къде да бъдат настанени с изключение на в приемни фамилии “, сподели Снежина Павлова.

По думите на ѝ в Бургас няма задоволително хора, които да се ангажират с сходна активност. „ Точно по тази причина се прави тази самодейност за набиране на приемни фамилии, които да могат да отговорят на потребностите на изоставените децата от 0 до 3 години “, изясни общественият служащ.

Снежина Павлова разяснява, че искащите не би трябвало да се тормозят от процедурата: „ Много от приемните родители се плашат, когато им дадем лѝста с нужните документи за приготовление. Ние доста в детайли им обясняваме, че това не е толкоз ужасно. Много бързо се набират тези документи. После би трябвало да преминат един курс на образование в границите на 8 дни. За съжителстващото лице е 3 дни “, изясни тя.

„ Приемен родител може да бъде и самичък човек, мъж или жена, навършили 18 години. Може и да са съжителстващи лица, стига да дават отговор на изискванията “, сподели още Снежина Павлова.

„ Приемната грижа се дели на професионална и доброволна. При професионалната приемна грижа се подписват два контракта, като единият контракт засяга заплатата, която е 150% от минималната. Доброволният приемен родител подписва единствено един контракт, който касае издръжката на детето “, изясни Снежина Павлова.

Чуйте повече за приемната грижа и самодейността на Община Бургас в звуковия файл. Желаещите да аплайват за приемни родители могат да потърсят подробна информация на място в Младежкия културен център в Бургас на ул. „ Гладстон “ №39 или на телефон 0895 442030.

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР