Приемът на заявления за безплатни електронни винетки за хората с

...
Приемът на заявления за безплатни електронни винетки за хората с
Коментари Харесай

Важно: Ето кога започва приемът за безплатни винетки

Приемът на заявки за безвъзмездни електронни винетки за хората с трайни увреждания стартира от януари 2019 година Това планува Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №Н-19 от 2.12.2008 година, издадена от министъра на превоза и министъра на труда и обществената политика, която следва да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Това прецизират от Агенцията за обществено подкрепяне.

Наредбата не планува смяна в изискванията за освобождение от възнаграждение на винетна такса. Правоимащи са хората с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане и лица или фамилии, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат гратис една годишна винетна такса за един личен или съпружеска имуществена общественост лек автомобил с размер на мотора до 2000 куб. см и мощ до 117,64 kW (160 к.с.).

Дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) в цялата страна имат подготвеност да одобряват заявки за приемане на безвъзмездна електронна винетка от 2 януари 2019 година До отпечатването на новия формуляр ще се употребява настоящият пример на заявление-декларация. Документите може да се подават персонално в Държавно стопанско предприятие по сегашен адрес, по електронен път или с универсална пощенска услуга с уведомление за снабдяване – противоположна квитанция.

До 1 април 2019 година към заявките лицата ползват:

1. Копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в Държавно стопанско предприятие и оригинал за справка;

2. Копие на пълномощие (когато заявката се подава посредством пълномощник);

3. Копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил част I – лице и тил и оригинал за справка;

До 1 април 2019 година, при постъпване на заявление-декларация с приложени копия от посочените документи посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път, информация за меродавност на документите ще се прави още веднъж по длъжностен път.

От 1 април 2019 година няма да се изискват копия от ЕР на ТЕЛК/НЕЛК и от свидетелството за регистрация на лекия автомобил, като инспекцията на тези документи ще се прави по длъжностен път.

Предоставените винетни стикери на лица с увреждания посредством Държавно стопанско предприятие през 2018 година са годни за период от една година, считано от датата на валидизирането им. Препоръчително е лицата с увреждания да ревизират периода на годност на предоставения им винетен стикер и да подадат заявление-декларация в Държавно стопанско предприятие по сегашния си адрес към 10 дни преди приключването му. В случай, че винетният стикер е със период на годност до месец февруари, март и т. н., не е належащо да се подава заявление през месец януари 2019 година

В Наредбата е очакван 7-дневен период за култивиране и утвърждение на документите, считано от датата на подаването им. Когато са установени пропуски в изискуемите документи, срокът, който се дава на заявителя за отстраняването им, е 3-дневен. Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) ще изготвя и изпраща в Агенция „ Пътна инфраструктура “ дневна поръчка с всички утвърдени лица за съответния ден. В период до края на работния ден, идващ този на изпращане на поръчката, Агенция „ Пътна инфраструктура “ издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност 1 (една) година и до края на работния ден, идващ издаването на винетките, връща в АСП информация по електронен път.

Лицата могат да правят инспекция за издадената електронна винетка на място в Държавно стопанско предприятие, в Областните пътни ръководства, в пунктовете за продажба, по електронен път – посредством електронната страница на „ Национално тол ръководство “ и мобилно приложение, както и по телефон на Центъра за обслужване на клиенти на „ Национално тол ръководство “.

В случаите на подадени заявления-декларации, в които се откри, че едно лице има възложен винетен стикер с неизтекъл период на годност за същия автомобил, на лицето няма да се отхвърля издаването на електронна винетка. В деня на одобрение на документите, лицето ще бъде включвано в поръчка до Агенция „ Пътна инфраструктура “, която ще издава електронна винетка с годност една година, до края на идващия ден.

До влизане мощ на Наредбата от 1 януари 2019 година заявленията-декларации се обработват по остарелия ред и на всички правоимащи лица се издават винетки със период до 31 декември 2019 година През 2018 година АСП е предоставила над 228 хиляди безвъзмездни винетки на хора с трайни увреждания. / Блиц

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР