Приемането на методика за индексиране на договорите с публични възложители

...
Приемането на методика за индексиране на договорите с публични възложители
Коментари Харесай

Камарата на строителите в България: Индексацията вече е закъсняла

" Приемането на методика за индексиране на договорите с обществени възложители към този момент е закъсняло, а обвързването й с промени в Закона за публичните поръчки ще я забави трагично. Камарата на строителите в България (КСБ) изрично декларира, че браншът е на ръба и няма време да чака повече ", написа в позиция на КСБ.

Публикуваме цялостния текст:

Вече близо година КСБ алармира, че от началото на 2021 година има фрапантно повишаване на строителните материали. Това води след себе си лавина от проблеми в осъществяването на договорите с страната или с общините, защото фирмите са изправени пред неспособност да работят на старите цени.

Вече близо година Камарата води диалози с властта за намиране на решение. Но няма действителни резултати. През тази седмица от страна на властта беше оповестено, че индексацията би трябвало да мине през смяна в Закона за публичните поръчки. Това значи отсрочване на решението с месеци! Строителите нямаме това време! Нужни са ограничения в този момент! Индексация на договорите с обществени възложители може да бъде регламентирана единствено с акт на Министерския съвет и изрично не е нужна експлицитна законова делегация.

Отново заявяваме, че е недопустимо на индексацията да се поставя таван, тъй като това я обезсмисля. И няма да е съответно нито на растежа в повишаването на строителните материали, нито на инфлацията.

В отбрана на ползите на своите членове, Камарата на строителите в България поддържа Общонационалния митинг на петте национално представителни работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП и ССИ. Посочените тематики - неотложно компенсиране на свръхвисоките цени на електрическата енергия и природния газ и прекъсване обедняването на нацията са цели, които засягат не просто всеки бизнес, само че и всеки български жител. Заставаме зад тези претенции освен като браншова организация, а и като виновни работодатели, които са загрижени за своите стотици хиляди чиновници.

Няма време! Индексация в този момент!
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР