Приемането на конституционните промени представлява ключова стъпка към присъединяването на

...
Приемането на конституционните промени представлява ключова стъпка към присъединяването на
Коментари Харесай

Франция предупреди Скопие: Разделят РСМ и Албания ако няма промени в конституцията

Приемането на конституционните промени съставлява основна стъпка към присъединението на Северна Македония към Европейския съюз. Това съобщи Лоранс Бун, френският държавен секретар, отговарящ за Европа, в изявление за МИА.

Ваймарската тройка, която включва министри от Франция, Германия и Полша, посети С.Македония тази седмица и изрази поддръжката си за страната да бъде част от Европейски Съюз до 2030 година. Те подчертаха, че е значимо С.Македония и Албания да останат водачи в района и да се възползват от опцията за интензивен развой на присъединение, който Европейски Съюз възнамерява да даде.

" Сега денят на откриването на договарянията за присъединение е в ръцете на Народното събрание и С.Македония има суверенното право да реши какво желае. Но ние се надяваме, че това ще се случи, че страната ще се причисли към фамилията на Европейски Съюз и се надяваме, че С.Македония и Албания ще продължат да бъдат водачи, както бяха през последните години. Ясно е, че съществува риск от разлъка, в случай че конституционните ремонти не бъдат признати преди края на годината " каза Лорънс Бун, държавен секретар на Франция за Европа.

" С.Македония в никакъв случай не е била толкоз покрай Европейски Съюз, приехме преговорна рамка, която ясно дефинира стъпките, които би трябвало да се подхващат за участие в Съюза. Това е ясно и контрактувано и изискванията са посочени там. Освен това през вчерашния ден българското Министерство на външните работи излезе с изказване, в което ясно декларира, че това е обвързващо за тях, че те ще оценят процеса въз основа на това. " каза  Анна Люрман, министър за Европа на Германия.

Повтаряйки позицията в това изявление, че в този момент е моментът за взимане на смели решения , Ваймарската тройка споделя, че схващат умората и разочарованието, които страната носи със себе си по пътя към Европейски Съюз. Те почдертаха, идващите месеци са от решаващо значение, защото Европейски Съюз скоро ще се концентрира върху себе си и институционалните промени. С.Македония би трябвало да употребява тази открита опция за прогрес към интеграцията в Европейски Съюз.

Процесът по смяна на конституцията стартира след три дни с парламентарната комисия по конституционни въпроси, която ръководителят на Народното събрание на РСМ Талал Джафери насрочи за вторник.
 Илхан Кючюк: Не Европа взема решение, тъй като ние сме Европейски Съюз
Илхан Кючюк: Не Европа взема решение, тъй като ние сме Европейски Съюз

Ако Северна Македония не промени своята конституция, не виждам съображение отчетът за напредъка на Скопие да бъде гласуван
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР