Приемането на грузинския вариант на закона за чуждестранните агенти е

...
Приемането на грузинския вариант на закона за чуждестранните агенти е
Коментари Харесай

Борел: Законът за чуждестранните агенти в Грузия противоречи на стремежите на страната да се присъедини към ЕС

Приемането на грузинския вид на закона за задграничните сътрудници е неприятно развиване за Грузия и нейния народ и опонира на стремежите на Тбилиси да се причисли към Европейския съюз. Това се споделя в публикувано изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел.

" Парламентът на Грузия одобри във вторник на първо четене нов закон за бистрота на външно въздействие. Това е доста неприятно развиване за Грузия и нейния народ ", сподели той. " Законът е несъответстващ с полезностите и стандартите на Европейски Съюз. Това опонира на заявената от Грузия цел за присъединение към Европейския съюз. Борел прикани " да се зачита правото на грузинските жители на кротичък митинг ".

Според него законът " в настоящия си тип заплашва да има замразяващ резултат върху гражданското общество и медийните организации, с отрицателни последствия за доста грузинци ". Той предизвести, че използването на закона " може да има съществени последствия за връзките с Европейски Съюз ".

През февруари в грузинския парламент бяха регистрирани два разновидността на законопроекта за задграничните сътрудници - грузински и американски, който е превод на американския закон за регистрация на задгранични сътрудници. Според грузинската версия на документа юридическо лице, чието финансиране е над 20% от чужбина, би трябвало да се смята за сътрудник на непознато въздействие. Според документа медията може да бъде и непознат сътрудник, като самодейността не се отнася за физически лица. Американската версия важи освен за юридически лица, само че и за физически лица, включва наказателна отговорност.

Инициативата провокира съществени рецензии както от грузинската съпротива, по този начин и от западните политици. Президентът на републиката Саломе Зурабишвили сподели по-рано, че ще наложи несъгласие на законопроекта, в случай че бъде признат.

През пролетта на 2022 година Европейски Съюз разгласи даването на статут на кандидат-член на общността на Украйна и Молдова, а Грузия даде обещание да го даде " скоро ", когато извърши още няколко критерия за това. Междувременно, съгласно специалисти в Брюксел, отводът да се даде статут на претендент е породен от нежеланието на Грузия да се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия. Според разпоредбите на Европейския съюз страните, кандидатстващи за участие в общността, са длъжни освен да приведат напълно законодателството си в сходство с нормите на Европейски Съюз, само че и да се преценяват напълно с външнополитическите решения на Брюксел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР