Приемането на бюджета на община Враца за 2019 година премина

...
Приемането на бюджета на община Враца за 2019 година премина
Коментари Харесай

С викове и политически нападки премина приемането на бюджета на община Враца

Приемането на бюджета на община Враца за 2019 година мина с редица политически обвинявания, които в дадени моменти прерастваха във крясъци в заседателната зала на общинския съвет, видя кореспондент на организация BulNews. Въпреки недоволството на някои общински съветници и острите изявления бюджетът на общината в размер на 67 534 970 лв. бе признат с 29 гласа „ за “ и 6-ма съветници „ срещу “.
Ябълката на раздора се оказаха предложенията на групата на Българска социалистическа партия, които по думите на кмета Калин Каменов били незаконосъобразни. Първото предложение за промяна в проектобюджета бе на общинския консултант Иван Иванов, който за поредна година се опита да стартира концепцията си детските ясли и градини да са изцяло безвъзмездни. Предложението му обаче бе несъмнено като политически пиар. Това накара Иванов да го промени и той предложи месечната такса да бъде понижена на 1 лев. Тази промяна също не бе призната, тъй като с цел да се реализира първо трябвало да се промени наредбата, която дефинира размера на таксите. Упорството на Иванов провокира зам.-председателя на локалния парламент Владимир Христов да му увеличи звук и да изясни реда и разпоредбите за сходни промени. Христов си разреши да нахока Иванов, че губи времето на всички в заседателната зала с нелепости и да приключи политическите заигравки.
Другата препоръчана смяна в бюджета бе на Николай Николов от Либерален алианс „ Има бъдеще за Враца “, който изиска еднократната помощ за новородено да бъде увеличена с 50 лв. и за едно дете да стане 350 лв., а за близнаци да е 400 лв.. И тази концепция не бе призната.
Следваща предложенията си направи Цветелина Дамяновска, която бе подготвила няколко стратегии за подкрепяне на млади бизнесмени, пенсионерски клубове и стипендиантска стратегия. Идеите и обаче също не откриха финансово отражение в бюджета за тази година, което нажежи още повече пристрастеностите в залата. С всяка минала минута съветниците от ден на ден си повишаваха звук, а след един от следващите мнения за политически изявления единствено за пред камерите и безмълвие на разискванията в комисиите, Дамяновска избухна и стартира да крещи, отхвърляйки обвиняванията.
Социалистите упрекнаха болшинството, че отхвърля предложенията им без претекстове, а ГЕРБ репликираха, че алените отказали предварителни срещи и направените оферти не са съобразени с цялостната идея при изработването на план-сметката.
Недоволството си от бюджета изрече и кметът на село Бели извор Кирил Илиев, който подсети за повишаването на живота и дребните кметски заплати.
„ Другите кметове може и да имат пари, само че аз мизерствам “, съобщи иронично Илиев и посочи, че чистите пари, които получава като кмет са 720 лв., а заплатата на секретарката на кметството била безусловно смешна. Той изиска Калин Каменов да каже по кое време ще има нарастване на кметските заплати и най-много на секретарите на кметствата.
По време на дебатите Каменов прикани съветниците да не скапват положителните си връзки, поради наближаващите избори и дефинира бюджетът като реален. За приемането на всички оферти трябвало хазната да има още към 17 млн. лв. и заради неналичието на тези средства не всички оферти от общинските съветници са били признати. В тазгодишния бюджет на Враца, който е най-гоелмия в историята на общината е заложен акцент в инфраструктурата, образованието и нов градски превоз.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР