Приемането на България в Шенген е важна стратегическа цел, която

...
Приемането на България в Шенген е важна стратегическа цел, която
Коментари Харесай

Пеевски иска от Денков стратегия и седмичен отчет за работата по приемането на България в Шенген

" Приемането на България в Шенген е значима стратегическа цел, която е водещ претекст при сформирането на евроатлантическото болшинство, което избра кабинета " Денков " в сегашния парламент. За осъществяването на тази цел е нужен цялостен синхрон сред институциите, тъй че да се употребява целият капацитет на парламентарната дипломация, в това число и непотърсеният до момента от страна на премиера – този на членовете на Европейския парламент от Движение за права и свободи " се показва в писмо, изпратено от съпредседателя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски до премиера Николай Денков, публикувано от пресцентъра на партията. Настоява се министър председателят да показа цялостен доклад за свършеното за приемането на страната ни в Шенген от избора на държавното управление на 6-ти юни т.г. до през днешния ден.

" Искаме да знаем всичко дотук – всички обстоятелства и условия, свързани с работата на кабинета, управляван от Николай Денков за присъединението на България към Шенгенското пространство ", се акцентира в писмото. Освен това се чака от премиера да начертае и да осведоми за стъпките, които счита да предприеме до съвещанието на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 4-ти декември.

Съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи акцентира, че в името на положителната съгласуваност сред институциите и взаимоотношение с Народното събрание, министър председателят би трябвало да регистрира ежеседмично свършеното пред Народното събрание, като към това показва и изчерпателен разбор, заключения и планирани резултати.

" Напомняме на министър-председателя, че Движение за права и свободи влезе в конституционното болшинство и поддържа правосъдната промяна, с цел да осъществя значимите за българските жители цели, като присъединението ни към Шенгенското пространство. Защото това има директно отношение към изискванията за привличане на съществени вложения в България, а от там и директно отражение върху виталния стандарт на всички български жители ", приключва Делян Пеевски.

Вчера преди съвещанието на Европейския съвет в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова съобщи пред премиера акад. Николай Денков, че Европейска комисия поддържа страната ни за Шенген и че България е изпълнила всички условия за приемането ѝ. Йоурова напомни, че същата позиция застъпва и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През седмицата България още веднъж получи отвод за приемането в Шенген от Австрия. Според австрийския канцлер Карл Нехамер невъзможността за приемане в Шенген на България и Румъния не е обвързвано с двете страни, а със сигурността, тъй като самите външни министри на Европейски Съюз споделят, че шенгенската система не действа.

Премиерът на Нидерландия, една от страните, които се опълчват на приемането на България и Румъния в Шенген- Марк Рюте, разгласи в Брюксел, че чака да види каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември.

" Трябва да бъде точна и почтена оценка, без захаросване, без премълчаване, добави Рюте. Ако са изпълнени изискванията - да, в случай че не са - не ", заключи Рюте.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР