Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като

...
Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като
Коментари Харесай

Румен Радев: Приемането на България в Шенген е национален приоритет

Приемането на България в Шенген е народен приоритет и като виновна и надеждна държава-член на Европейския съюз страната ни поставя огромни старания за защитата на външните европейски граници.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на публично посещаване у нас.

Държавният глава уточни, че България е вложила доста запаси от националния си бюджет за преодоляването на миграционния напън и е изпълнила всички механически критерии за участие в Шенгенското пространство още през 2011 година

По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже позитивен резултат освен за жителите на страната ни, само че и за бизнеса, в това число за огромния брой австрийски компании, които развиват активност у нас.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единомислещи, че за опазването на външните граници на Европейски Съюз е нужна по-активна взаимност на европейско равнище и общи старания на всички страни членки. Президентът изрази благодарност за поддръжката на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства за укрепването на българо-турската граница.

„ Необходими са и взаимни старания за битка с финансовите мрежи и центрове, ситуирани в редица европейски страни, които обезпечават освен незаконната миграция, само че и зареждат корупцията “, съобщи още Румен Радев.

Той срещна Волфганг Соботка с предлагания от България план за оперативна група с присъединяване на всички страни от Европейски Съюз, които да координират дейностите си за прекратяване на финансовите средства за трафик на хора.

Соботка изрази паниката на австрийското общество от засиления незаконен трафик на хора към Европейски Съюз, който повдига въпроси от позиция на сигурността. Той акцентира и че Австрия високо цени напъните на България за защитата на външните граници на Европейски Съюз, което е обща задача на всички страни членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като изискване за приемането на България в Шенген, стана ясно още на срещата.

По време на диалога Румен Радев и Волфганг Соботка означиха положителните стопански връзки сред България и Австрия, която е вторият по величина действителен вложител в българската стопанска система. Двамата разискаха и европейската интеграция на Западните Балкани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР