Приемането на България в еврозоната ще генерира допълнителна инфлация не

...
Приемането на България в еврозоната ще генерира допълнителна инфлация не
Коментари Харесай

Смяната на лева с евро може да е тежък процес и не бива да се бърза, смята икономистът Стоян Панчев

Приемането на България в еврозоната ще генерира спомагателна инфлация освен от индексацията на потребителските цени, само че и в дълготраен проект от промяната на паричния модел и прекосяването от валутния ръб към общата европейска валута. Това съобщи пред БНР икономистът Стоян Панчев.

Той уточни, че не схваща за какво се бърза промяната на лв. с еврото да се случи през 2024 година. По думите му процесът може да бъде отсрочен с една или две години. Според него би било добре да се изчака възможното осъществяване на референдума за това, да се види резултатът от него и тогава, в случай че е позитивен, да се върви към 2025 или 2026 година

Панчев акцентира, че промяната на лв. с евро може да се окаже по-тежък развой , тъй като потребителският джоб ще понесе на два пъти резултата от така наречен закръгляне на цените. Като образец за това той уточни обстановката в Хърватия, където цените на съществени артикули скочиха с до 40% след влизането на страната в еврозоната.

Икономистът посочи, че по-високата инфлация може да се случи в следствие като реакция на възможни бъдещи стопански рецесии - по образеца на Литва и Естония.

Разликата сред инфлацията в България и в Естония е 10%, т.е., в случай че тук е 15%, там е 25%. Това е много, много огромна разлика. Тя идва главно от това нещо, обвързвано с смяната на паричната система, тъй като валутният ръб стопира част от основаването на нови пари в системата, до момента в който еврозоната подтиква това . И когато премахнеш една такава дълго стояла спънка за основаване на пари и дадеш скок на това основаване посредством еврозоната, резултатът е доста огромен, разясни той.

Панчев предвижда, че инфлацията ще продължи да понижава през 2023 година Той посочи обаче, че това не значи по-ниски цени, а единствено понижаване темпа на повишаване на цените.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР