Приемането на България и Румъния в Шенген е отпаднало от

...
Приемането на България и Румъния в Шенген е отпаднало от
Коментари Харесай

Пак ни порязаха: Приемането на България в Шенген се отлага стратегически

Приемането на България и Румъния в Шенген е отпаднало от дневния ред на плануваното за 4 и 5 декември съвещание на министрите на вътрешните работи от Европейски Съюз, които трябваше да го гласоподават. Това оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на изявление на румънския евродепутат Рареш Богдан (ЕНП), обещано за телевизия " Антена 3 ".

Първоначално Испания, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз и приготвя дневния ред на съвещанията на министрите, беше оповестила, че ще внесе точката за Шенген през декември. 

Според Рареш Богдан обаче гласуването ще бъде отсрочено, с цел да може Народното събрание в Нидерландия да гласоподава мандат на държавното управление във връзка с България. Очаква се депутатите да се съберат най-рано на 6 декември, като позицията ще е измежду първите им решения, само че ще пристигна след приключването на съвета.



Румънският евродепутат Рареш Богдан

Според Богдан Румъния ще изиска изключително събиране на вътрешните министри от Европейски Съюз в последните дни на годината или при започване на идната, с цел да се вземе решението за приемането на двете страни, които чакат от 2011 година Той отбелязва, че това, което се случва сега, е " стратегическо отдръпване от дневния ред и не е провокирано от боязън от възможен отвод на Австрия този път ".

" Изгледите са доста по-добри, чисто и просто е механически въпрос. Както знаете, ние започнахме този развой с България и сега не можем да се отделим от България с обособен избор, тъй като ще би трябвало да стартираме изначало цялата процедура. България има потребност от избор в нидерландския парламент, този избор ще се даде на 6 декември, в случай че новият парламент на Нидерландия се събере до тогава и се образува болшинство, а Съветът по правораздаване и вътрешни работи е на 5-ти ", изяснява евродепутатът.

Рареш Богдан, който е член на комисията по вътрешни работи в Европарламента, споделя, че Австрия, която също наложи несъгласие на България и Румъния предишния декември, към този момент е трансформирала позицията си.

" Радостната новина е, че Австрия възобнови полемиките, още веднъж се отвориха дипломатическите канали и Австрия промени фрапантно позицията си спрямо преди една година. Все още не можем да кажем или да сме сигурни, че Австрия ще даде гласа си, само че е несъмнено, че сега се водят дипломатически диалози на всички равнища и нещата са обнадеждаващи ", уточни евродепутатът, представен от Българска телеграфна агенция.

В момента най-активно обсъжданият в Брюксел вид е влизането на България и на Румъния в Шенген на два стадия. Първо, през март отваряне на въздушните граници, а на по-късен стадий - и сухопътните и морски граници.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР