Приемам тази покана като оценка за постигнато от България по

...
Приемам тази покана като оценка за постигнато от България по
Коментари Харесай

Новият главен прокурор с важна заявка от Брюксел

Приемам тази покана като оценка за реализирано от България по механизма за съдействие. Това сподели новият основен прокурор Иван Гешев по време на полемиката в Брюксел за основаване на обща европейска тактика за битка с корупцията и проведената престъпност.

Създаването на обща европейска тактика за битка с корупцията и проведената престъпност е с особена значимост и с настоящо значение предвид на засилените темпове на миграция, съобщи Гешев.

Улесняването посредством тези процеси на транснационалната престъпност изправя пред съществено тестване освен службите за сигурност, само че и правоприлагащите органи, добави той.

Ето и цялостното послание на Иван Гешев:

Уважаеми членове на Европейския парламент,
Уважаема госпожо основен прокурор на Европейския съюз, Уважаеми сътрудници и посетители,

Позволете ми най – напред да благодаря за поканата да вземам участие в днешното чуване на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент на тематика: „ Към обща тактика на Европейски Съюз за битката с корупцията и проведената престъпност – подсилване на инструментите и усилване на съдействието сред съответните участници “.

Не мога да скрия пред вас, че одобрявам тази покана и като оценка за положените старания и постигнатите от България устойчиви резултати при осъществяване на шестте индикатора по Механизма за съдействие и инспекция в региона на правосъдната промяна и противодействието на проведената престъпност и корупцията, и цялостното осъществяване на
ключови рекомендации, дефинирани от Европейска комисия през януари 2017 година

Създаването на Обща тактика за противопоставяне на корупцията и проведената престъпност е от особена значимост и с настоящо звучене на фона на бързите темпове на глобализация, миграционните процеси и развиването на интернационалните търговски взаимоотношения, както и на провокациите, пред които е изправена Европейската прокуратура.

Решение 2006/929/ЕО на Комисията от 13 декември 2006 година за основаване на механизъм за съдействие и инспекция на напредъка на България в постигането на характерни цели в областите на правосъдната промяна и битката против корупцията и проведената престъпност (C(2006)6570), изводи на Съвета на министрите от 17 октомври 2006 година (документ 13339/06 на Съвета).

Доклад по отношение на напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция (CОМ(2017) 43) 3 Доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета за напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция (CОМ(2019) 498 final)
обективен израз и в последния отчет на Комисията от м. октомври 2019г.

Напредъкът на Европейски Съюз в постигането на общата цел за свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали има своето отражение в наказателно юридически аспект. Улесняването посредством тези процеси на транснационалната престъпност, която управлява наркотрафика, контрабандата на артикули, трафика на хора и оръжия, прането на пари, слага пред съществено тестване освен службите за сигурност и полицията, само че и правоприлагащите органи.

Преодоляването на пречките пред практическото съдействие сред страните – членки и повишението на успеваемостта в противодействието на закононарушенията с транснационален темперамент е допустимо единствено посредством:

- ускорение и разширение на обмена на споделена информация,
- взаимно признание на резултатите от процесуалните дейности,
извършени в границите на подхванато следствие,
- потребление на събраните доказателства.

Приемането на общи решения в региона на наказателното законодателство е гаранция за правната сигурност и равенството на жителите пред закона. То би трябвало да е ориентирано към в съгласие действие на наказателноправните системи, тъй че да не разреши на причинители на закононарушения да се възползват от свободното придвижване в границите на Съюза, с цел да избегнат съответни наказания, както и да се подсигурява идентична отбрана на жертвите на закононарушения.

Република България е една от седемте страни – членки на ЕС4 инициирали приемане на директивата на Европейския парламент и на Съвета по отношение на Европейската заповед за следствие по каузи от углавен темперамент.

Новият метод е учреден на правилото на взаимно признание, при ценене на обичайна система за интернационална правна помощ и обгръща всички типове доказателства. Регламентирани са периоди за осъществяване, лимитирани са основанията за отсрочване и отвод за признание, което доста улеснява следствията на закононарушения с интернационален детайл.

Австрия, Белгия, Естония, Испания, Словения и Швеция

Директива 2014/41/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година по отношение на Европейската заповед за следствие по наказателно правни въпроси, транспонирана в националното законодателство със Закона за европейската заповед за следствие, Обн. Дъждовни води, бр. 16/20.02.2018 година

Изключително интензивно от управлението на Прокуратурата бе подсилен и препоръчаният от Европейската комисия пакет от законодателни ограничения, включващ регламента за основаване на Европейска прокуратура (EPPO – European Public Prosecutors Office) и регламента за основаване на Европейска организация за съдействие в наказателното правораздаване (Eurojust).

Ефективен инструмент за съдействие в трансграничните проблеми са координираните от представителите на Евроюст взаимни екипи за следствие. В отчета на Евроюст за 2017 година като позитивна процедура за координиращи взаимни екипи за следствие на проведени незаконни групи, свързани с трафика на хора и изпирането на пари са посочени две интернационалните интервенции „ Палма “ и „ Леедарм “.

Успешното интернационално съдействие с Европол и дейната координационна поддръжка на представителите на Евроюст са в основата на повече от 10 взаимни интернационалните интервенции, извършени под управлението на прокурори от Специализираната прокуратура през актуалната 2019 година, с способените органи на Конфедерация Швейцария, Кралство Норвегия, Република Франция, Обединено Кралство, на Холандия, Белгия и България, Англия и Северна Ирландия.

ЕС под названието „ Браун “/ Кафяво/ против нерегламентирани парични преводи в изключително огромни размери по така наречен способ „ ХАВАЛА “, целящ финансирането на тероризъм. Изключително добър резултат бе реализиран и при най-мащабната интервенция на полицейски и правосъдни служби за 2017 година под названието „ Халифакс “ ориентирана към неутрализирането на интернационална мрежа за трафик на хора. Той стана вероятен като разследване от работата на взаимен екип за следствие от България, Белгия, Англия, Франция и Холандия.

Операция „ Палма “ е инициирана от холандски органи през 2013 година за следствие на трафик на хора, сбъднат в интервала 2003 година – 2010 година, в това число пране на пари и други закононарушения, свързани със половата експлоатация; интервенция „ Леедарм “ е инициирана от България през ноември 2015 година във връзка поискано подпомагане от Евроюст в друго следствие на Холандия за трафик на дами в Холандия и Белгия.

Операция „ ARTERO “ – взаимно с Испания - противопоставяне на наркотрафика, изнудване, измами и пране на пари; Операция „ Халифакс “ – противопоставяне на трафика на мигранти – участници Белгия, България, Франция, Германия; Операция „ Хавала “ – финансиране на интернационална проведена незаконна група за тероризъм от Евроюст и Европол, както и от немските полицейски и правосъдни служби.

Споделянето на професионален опит и положителни практики, разискването на законодателни начинания и оценката на въздействието на към този момент признати законодателни решения в региона на трансграничното съдействие в границите на Консултативния конгрес на основните прокурори на Европейски Съюз е опция, която сполучливо се употребява и от българската прокуратура за повишение на успеваемостта при координацията и взаимното съдействие с способените органи освен на страните членки на Европейски Съюз, участващи при следствия на тежката проведена престъпност и корупцията.

Най – ефикасен измежду употребяваните принадлежности за правосъдно съдействие за улеснение на следствията и наказателните производства при събирането и предаването на доказателства е директният контакт сред правоприлагащите, правоохранителните и правораздавателните органи / както в по този начин и отвън Европейски Съюз / подобряващ успеваемостта и ефикасността на трансграничното съдействие за противопоставяне на престъпността. Затова и Прокуратурата на Република България е страна по двустранни съглашения за съдействие и с прокуратури на страни отвън Европейски Съюз като Турция, Сърбия, Северна Македония, Черна гора.Това е процедура, която Прокуратурата на Република България счита да доразвива в идващите години.

Възможностите за трансгранично съдействие при обмена на информация, съхранявана в централизираните регистри на банковите институции, ще се разширят доста с плануваните в Директивата на Европейския парламент и на Съвета за определяне на правила, с които се улеснява потреблението на финансова и друга информация за предотвратяването, разкриването, следствието или наказателното гонене на избрани закононарушения, и за анулация на Решение 2000/642/ПВР на Съвета и ще разрешат навременното идентифициране, следене и застраховане /замразяване/ на свързани с незаконната активност активи, с оглед последващото им конфискуване.

Като благодаря още един път за предоставената ми опция да изложа пред вас позицията на Прокуратурата на Република България за нуждата от разширение инструментите на трансгранично съдействие в битката против проведената престъпност и корупцията, посредством приемане на обща тактика, която да сплоти всички ограничения за предварителна защита и надзор на европейско ниво, показвам вяра, че полемиките в професионалната общественост при уеднаквяване на разпоредбите ще имат основна добавена стойност към националните позиции.
Благодаря за вниманието!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР