Приемам го като отстъпление от онази заявка на парламантерно представените

...
Приемам го като отстъпление от онази заявка на парламантерно представените
Коментари Харесай

Зарков: С този ВСС Гешев няма причини да се притеснява, дори да свалим прага на 5 гласа

" Приемам го като оттегляне от онази поръчка на парламантерно показаните партии - че плановете по Плана за възобновяване и резистентност ще имат безспорен приоритет. Явно нямат безспорен приоритет. "

Така провосъдният министър Крум Зарков отговори тази заран в Нова тв на въпрос - по какъв начин приема вчерашния парламентарен " финт "  - да се удължи чак до 21 януари срокът за оферти в два проектозакона за КПКОНПИ.

Единият е негов, другият - на Политическа партия.

" 21 януари следващата година е най-ранната дата, на която може да има антикорупционно законодателство. Aко няма стабилно болшинство и държавно управление,шансовете за приемането на сходен закон понижават. "

Това особено акцентира Зарков. 

" Никой не е над закона. Върховенството на закона е, че всички са подчинени и никой не е над него. В този смисъл антикорупционното законодателство има за цел да фиксира един някогашен проблем. Разследването не къде да е, а по високите етажи на властта.

Онези хора, които биха могли за въздействат най-малко официално на следствието. Такъв закон бихме могли да имаме най-рано на 21 януари, откакто депутатите взеха решение предложенията сред първо и второ четене да продължат до тогава ", разяснява той въпроса по кое време в България ще има настоящо антикорупционно законодателство, което нито да е „ нечия бухалка, нито чадър ”.

По думите му, ясно е, че ако няма устойчиво болшинство и държавно управление – шансът тези закони да бъдат признати тези закони понижава. „ Бяха признати два закона, само че те бяха гласувани на 7 декември. Минаха 14 дни, през което време можеше да се работи.

Сега се дават още три седмици време. Само по себе си това не е трагично, само че не е и добър знак. "  

Юристът подсети, че един антикорупционен закон по Плана към този момент беше отритнат.

Става дума за закопороекта за отбрана на хората, които подават антикорупционни сигнали - също, посочен от България като част от уговорките ни по ПВУ. Зарков разказа, че " това не е наша прищявка - а европейска инструкция ".

На въпрос: има ли фиксация върху Иван Гешев персонално и поради него ли се оферират измененията - основният прокурор да бъде освобождаван от ВСС с обикновно болшинство от 13 гласа, правосъдният министър отговори с узмивка:

" Във Висш съдебен съвет, който действа сега, ми се коства, че господин Гешев няма изобщо от какво да се тормози - даже в случай че го свалим на 5 гласа. "

Той подсети, че прословутата безконтролност на основния прокурор е проблем, за който България е наказана от Европейски съд по правата на човека още през 2009 година И че тези наши порблеми се употребяват по други тематики - като да вземем за пример Шенген.

" Страни като Нидерландия се възползват от тази наша уязвимост, с цел да блокират другите ни права ", заключи министърът.

Той попита какво е страшното да има механизъм за надзор над основния прокурор, както и сподели, че посредством предлаганите най-различни законови промени ще се отговори на условията по най-малко 70 разнообразни каузи, по които сме наказани.

Зарков цитира, че по въпроса с новия законопроект за възможен надзор над основния прокурор сме поучили от Съвета на Европа невиждано мнение на поддръжка.

" Т.е. - ние сме свършили интернационалната част - остава да забележим вътрешната ", индиректно се обърна към депутатите.

По мотив измененията на " Хартиената коалиция " на Изборния кодекс, Зарков сподели, че по негово мнение " той е искрено нездравословен ".

Бе запитан и къде се нарежда държавното управление - проруско ли е то.

" Какво се случи? В България проработи интерконекторът с Гърция - абсолйтно фундаментален въпрос. Беше направена смела атака, която дава резултат, за Шенген. Направени бяха основни стъпки за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Беше подписано основно съглашение за влизане на България в еврозоната включително сеченето на монети.

Вие го позиционирайте там, където смятате, че е редно ", съобщи той.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР