Приема се, че трудностите обичайно сплотяват двойките. Но според проучване

...
Приема се, че трудностите обичайно сплотяват двойките. Но според проучване
Коментари Харесай

Задава ли се бум на разводите заради пандемията?

Приема се, че компликациите всекидневно сплотяват двойките. Но съгласно изследване на социологическия институт Civey вследствие на пандемия та, локдауните и обществената изолираност доста фамилии в Германия са решили да се разделят, пише .

Петкратен растеж на бракоразвод ите в следствие от пандемия та

За двата месеца на пролетния локдаун решение за бракоразвод са взели 2,2 % от интервюираните, които са общо 2500. За същия интервал на 2019-а година, по данни на Федералната статистическа работа, този индикатор е бил 0,42 на 100. Именно на тази база създателите на проучването вършат прогнозата си за петкратен растеж в бракоразвод ите в следствие от пандемия та.

Преди настъпването на пандемия та в Германия годишно са се развеждали към 150 000 двойки, а сключваните бракове са към 400 000. Средната им дълготрайност е 15 години, а както излиза наяве още от данните - всеки трети брак рано или късно се е разпадал.

Кои са главните аргументи за бракоразвод ите?

Принудителната обществена изолираност налива масло в огъня на така и така проблематичните връзки сред някои съпрузи, замисляли се за бракоразвод още преди настъпването на пандемия та, споделя за Дойче веле кьолнската адвокатка Агнес Лизик. През последните години доста от фамилните двойки са се сблъскали с повече проблеми, в сравнение с преди.

Нерядко мъжете, аргументирайки се с това, че са свръхзаети с работата си в хоумофис, са оставяли дамите сами да се оправят с проблемите към възпитанието и отдалеченото образование на децата. При това на дамите постоянно им се е налагало да съвместяват всичко това със личната си работа вкъщи, както и поддържането на семейството.

" Съпрузите са почнали да се карат по-често, изяснявали са връзките си, стигало се е даже до домашно принуждение, на което жертви са ставали както дамите, по този начин и мъжете. По време на пандемия та мнозина са почнали да злоупотребяват с алкохола, откакто са останали краткотрайно или трайно без работа. Тези и други фактори са подтикнали хората да се разделят. Днес доста по-рядко аргументите за бракоразвод ите са същите, както преди пандемия та - като да вземем за пример невярност ", отбелязва Агнес Лизик.

Липсата на психотерапевтична помощ е ускорила бракоразвод ите при мнозина

Адвокатката счита, че обстановката се е усложнила и от обстоятелството, че по време на пандемия та за двойките е станало по-трудно да намерят психотерапевтична помощ. Търсенето на този тип помощ е повишено, сочат данните на здравните каси, само че експертите не са имали опцията да обслужат всички пациенти. Така мнозина, които не са успяли да намерят този тип професионална поддръжка, са се насочили към адвокатските адвокатски фирми.

Агнес Лизик дели клиентите си на два вида: едните са мислили за бракоразвод още преди пандемия та, само че не са имали време да се заемат с него, а другите са взели решението да се разделят вследствие на пандемия та и обществената изолираност.

" При някои двойки обществената изолираност и работата от у дома са основали изискванията за подготовка на документите за бракоразвод а - за които преди този момент не е имало време “, показва Лизик. А другите са били подтикнати към това решение от изолацията от външния свят и заточението сред четирите стени. " Изведнъж видях мъжа си с други очи, той се оказа некадърен да се оправя с компликациите и да живее в естетика, без значение от новите условия ", признава една от нейните клиентки. 

Разводи към този момент има и онлайн

Адвокатите в доста немски градове към този момент оферират на клиентите си бързи и лишени от стрес брако бракоразвод ни процеси по интернет. В Кьолн с подобен тип бракоразвод и се занимава адвокатката Урсула Кунерт-ван Лере. Пред Дойче веле тя споделя, че има доста клиенти, които желаят да приключат с раздялата бързо и без непотребни главоболия. Тя към този момент е осъществила 1500 бракоразвод а онлайн. " Предлагам бракоразвод и онлайн единствено на тези клиенти, които нямат взаимни имуществени или наследствени искания, т.е. когато имат предпочитание да се разделят без правосъдни искания - взаимно и непринудено. "

Как става това на процедура? Клиентите не би трябвало да посещават юриста, а да попълнят избрани формуляри и въпросници, да ги изпратят по електронната поща дружно с всички нужни други документи, нужни на съда. Обичайно тази форма на бракоразвод се избира от двойките, които нямат деца или пък имат, само че родителите си разделят правото на възпитанието им и нямат искания един към различен.

Урсула Кунерт-ван Лере акцентира, че бракоразвод ът онлайн е доста по-лесен, когато е налице прелиминарен сватбен контракт, както и когато и двамата съпрузи са здрави и работят, без някой да има потребност от финансова поддръжка от другия. " Третото изискване при бракоразвод ите онлайн е да бъде нает единствено един юрист. Единият от съпрузите го наема, другият го приема и няма искания ", изяснява адвокатката.

Към нея постоянно се обръщат и клиенти от еднополови фамилии. " Обикновено на тях им е по-лесно да се разведат, тъй като в множеството случаи бракът им не е бил нескончаем (възможност за подписване на еднополови бракове в Германия съществува от 1 октомври 2017-а година - б.р.), нямат общи деца, а и мнозина имат нотариално заверени брачни контракти “, изяснява Кунерт-ван Лере.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР