Приеха Национален план на България за готовност при пандемия. Националният

...
Приеха Национален план на България за готовност при пандемия. Националният
Коментари Харесай

По средата на пандемията: Приеха Национален план на България за готовност при пандемии


Приеха Национален проект на България за подготвеност при пандемия. Националният проект за подготвеност при пандемия има общ темперамент, за правенето му са употребявани рекомендациите на Световната здравна организация. Това е един програмен документ, основополагащ, за оправянето на страната при избрана пандемия.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов при представянето на проекта на брифинг в Министерски съвет с присъединяване на членовете на Националния действен щаб.Този проект е основата, на която се изготвят съответните пандемични проекти за справяне с съответни болести. Такива проекти ще бъдат създадени, в случай че нашата страна се изправи и пред други пандемии, съобщи още здравният министър.

Полезно е да има подобен проект, тъй като той дава главните насоки по какъв начин да прекъснем пандемичния развой и да понижил броя на инфектираните, да осигурим в къс интервал ваксини и да осигурим естественото действие на страната, съобщи от своя страна държавният основен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Ключово значение има връзката с хората. Виждате какви са следствията, когато 30% настояват, че няма подобен вирус. Ако не се ваксинира над 60% от популацията, ние не можем да го предпазим от рисковия вирус, сподели още доцент Кунчев.

На ексклузивен брифинг в Министерски съвет здравният министър Костадин Ангелов заяви, че до четвъртък Министерство на здравеопазването ще създаде народен проект за имунизиране против COVID-19.

Днес определихме ръководител на координационния съвет за имунизациите това е проф. доктор Красимир Гигов.

Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и шефът на „ Пирогов ” проф. Асен Балтов дефинираха доктор Гигов като извънреден експерт.

Проф. Красимир Гигов е с доста огромен опит в организацията на опазването на здравето. Кадър на ВМА. Неговото име е прието в Алжир, където е провел актуалната военно-медицинска работа на страната. Д-р Гигов има нужния опит и обсег на дейности, той може да разчита безусловно на ВМА, на нейните хора, познания, логистика, съобщи още проф. Мутафчийски.

Спешната помощ в „ Пирогов ” е в цялостна съгласуваност с БЧК, познаваме доста добре проф. Гигов. Имаме хладилници, с които можем да подпомогнем съхраняването на ваксини, сподели и проф. Балтов.

Здравният министър още веднъж акцентира, че ваксините няма да бъдат наложени, те ще бъдат доброволни и безусловно безвъзмездни.

Ангажимент на координационния съвет и на държавното управление е всеки един жител, който пожелае да бъде имунизиран, да получи ваксина – такава, каквато пожелае, сподели министърът.

До края на тази седмица ние ще оборудваме с хладилници, фризери, задоволителни, че да получим първата пратка от имунизацията „ Пфайзер ”, заяви той и посочи, че те ще бъдат ситуирани в два склада в София – в „ Бул Био ”, и в РЗИ-София. Другото място ще е в РЗИ-Бургас.

Четири хладилници ще бъдат доставени и те ще бъдат изцяло задоволителни за първата доставка на имунизациите, увери Костадин Ангелов и добави, че по-късно ще има хладилници във всяко едно РЗИ в страната.

Сумата, опусната за справяне с пандемия та, досега надвишава 2 милиарда лв.. 80 милиона лв. на месец доближават парите за лекарите на първа линия, заяви още Ангелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР