Придобиването на VMware не обещава добро за потребителите на продуктите

...
Коментари Харесай

Сделката Broadcom-VMware не вещае добро за клиентите


Придобиването на VMware не дава обещание положително за потребителите на продуктите й (снимка: CC0 Public Domain)

Това е една от най-големите софтуерни покупко-продажби в историята: производителят на чипове Broadcom купува пионера във виртуализацията VMware в договорка на стойност 61 милиарда $. Събитието не вещае положително за потребителите на софтуерната компания, предизвестиха анализатори.

„ Въз основа на нашия потвърден опит от сполучливи сливания и поглъщания, тази договорка съчетава нашите водещи полупроводникови и инфраструктурни софтуерни решения с емблематичния пионер и иноватор в корпоративния програмен продукт Vmware, “ бе част от коментара на Хок Тан, президент и основен изпълнителен шеф на Broadcom, в във връзка крупната договорка. Broadcom Software Group, подразделението на Broadcom, основано през 2021 година, ще се ребрандира като VMware и ще разшири портфолиото на VMware със съществуващите инфраструктурни и софтуерни решения за сигурност на BSG.

„ Комбинирането на нашите активи и надарения ни екип със съществуващото портфолио от корпоративен програмен продукт на Broadcom, което ще се помести под марката VMware, основава незабравим софтуерен плейър за предприятията “, сподели пък Рагху Рагурам, основен изпълнителен шеф на VMware, в изказване. „ Заедно ние ще предоставим още повече избор, стойност и нововъведения на клиентите, което им разрешава да процъфтяват в тази все по-сложна мулти-облачна епоха. “

Доволен и възхитен от договорката ще да е и ръководителят на VMware Майкъл Дел, който притежаваше 40,2% от акциите на Vmware.

Ала някои анализатори се съмняват дали клиентите ще се възползват.

Как ще се отрази придобиването върху клиентите

Ако Broadcom се концентрира върху нововъведенията и изведе като собствен приоритет кръстосаното бизнес-сътрудничество, може да има доста позитивни синергични резултати от сливането, споделя Навийн Чхабра, старши анализатор във Forrester. „ Виждам обаче две провокации. Първо, това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, и второ, досегашната тактика на Broadcom за придобиване не показва мислене, фокусирано върху нововъведенията “.

Покупката на VMware е следващата в цяла серия закупувания на огромни компании от ИТ бранша. През 2016 година Broadcom купи Brocade Communications Systems за 5,9 милиарда $. През 2019 година компанията купи бизнеса за корпоративна сигурност на Symantec за 10,7 милиарда $ в брой, а през 2018 година закупи CA Technologies за 19 милиарда $ в брой.

„ За добитите компании придобиването на Broadcom провокира боязън от повишаване на цените, намаляване на поддръжката и закърняване на нововъведенията “, написа група анализатори на Forrester в за договорката. „ При VMware огромният въпрос е дали Broadcom може да употребява солидното корпоративно софтуерно портфолио и потребителската база, с цел да построи висококачествено решение, което се простира от мейнфрейма до „ ръба “. Или пък ще продължи със същата наклонност на изцеждане на клиентите за извличане на лицензни долари в миг на възходяща световна инфлация? “

След като Broadcom купи CA и Symantec, споделят анализаторите на Forrester, клиентите станаха очевидци на огромни нараствания на цените, влошаваща се поддръжка и едва развиване на продуктите и нововъведенията.

Финансови свръх-амбиции

Broadcom чака VMware да добави 8,5 милиарда $ чиста облага към финансовите си резултати в границите на три години след приключването на договорката, се споделя в прессъобщение на компанията. Но тази цел може да е прекомерно амбициозна, колумнистът на Ройтерс Джонатан Гилфорд.
още по темата
VMware направи 4,7 милиарда $ през 2022 година Анализаторите чакат наклонността да продължи да нараства с осем % през идващите няколко години, сподели той. След четири години това ще се равнява на 18,5 милиарда $ доходи и 6,5 милиарда $ облага. Не 8,5 милиарда $.

„ Следователно задачата на Тан изисква сериозна работа “, сподели Гилфорд. Целта е постижина, само че сложна, и изисква, общо взето, да се поеме по един от два вероятни пътя. Единият е ускорение на темпа на разширение, а другият е фрапантното стесняване на разноските. И в двата случая задачата е предизвикателна. И най-вероятно клиентите ще усетят това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР