Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ

...
Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

Гутериш за Запорожие: Да не допуснем нов Чернобил

Причиняването на каквито и да било вреди на Запорожката АЕЦ би било самоубийство, предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Франс прес.

Гутериш приказва след тристранна среща в западния украински град Лвов с президентите на Украйна и Турция Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган.

" Трябва да кажем нещата такива, каквито са: всяка евентуална вреда (на Запорожката АЕЦ) би била самоубийство ", акцентира Гутериш. Той още веднъж прикани за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Украйна и Русия се упрекват взаимно, че обстрелват Запорожката АЕЦ. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа при започване на март - малко откакто нахлуха в прилежащата страна на 24 февруари.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изрази безпокойствие към продължаващите конфликти в региона на Запорожката АЕЦ, съобщи Анадолската организация.

" Не желаеме да преживеем нов Чернобил ", съобщи Ердоган, като добави, че по време на диалозите си през днешния ден е предал своите безпокойства.

Турският президент сподели също, че е изразил готовността на Анкара още веднъж да се нагърби с посредническа роля.

" Надявам се, че войната ще завърши на преговорната маса ", уточни той, представен от турската частна телевизия НТВ.

Генералният секретар на Организация на обединените нации разяснява и въпроса за световната рецесия с дефицита на храни, която бе провокирана от войната и заплашва с апетит редица райони, най-много Близкия изток и Северна Африка.

" Ще създадем всичко допустимо да засилим интервенциите си, с цел да се оправим с компликациите на идната зима ", сподели той.

Общо 25 кораба със зърно отплаваха от украински пристанища, откогато Киев и Москва подписаха съответното съглашение под егидата на Организация на обединените нации и с посредничеството на Турция, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР