Причините за смъртта на родилката в Русе може да са

...
Причините за смъртта на родилката в Русе може да са
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: До 2 години и половина детската болница трябва да е изградена

Причините за гибелта на родилката в Русе може да са доста. Предварително не мога да се изкажа. Моментално се реагирали. Информирах се известията. Не се ангажирам да разясня персонални известия “.
Прочетете още
Това съобщи в предаването „ Защо, господин министър “ служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, откакто 29-годишна родилка умря в Русе на 23 май.

Операцията е протекла обикновено, само че на сутринта положението на майката внезапно се е влошило. На идващия ден родилката умира.

„ Медицински контрол ревизира по какъв начин се съблюдават медицинските стандарти и по какъв начин е осъществена здравната активност. Това е оторизираният орган. Това е ужасна покруса. Знам какво е на сътрудниците, знам какво е и на околните. Надявам се до края на седмицата да имаме резултат “, изясни министърът.

„ По стандарти всеки човек, който е опериран, остава 24 часа за наблюдаване. Наблюдава го непрекъснато медицински екип. Спазено ли е това – чакаме резултатите от инспекцията “, добави той.

„ Теренът, който избрахме и подписахме обстоен организационен проект, е най-подходящ. Теренът разполага с 12 декара натурален парк. Теренът е на 20 минути от Сердика. Мястото е отзивчиво и с добър достъп - има обособен вход за пациенти, обособен за коли за спешна помощ. Ще бъде построен хотел, ще има рехабилитационен център “, сподели министърът за детската болница.

„ Искаме да създадем една съвременна болница, а не една поредна болница в София “, добави Меджидиев пред БТВ.

Болницата е обект от национално значение с предпочитано финансиране. До две години и половина болничното заведение би трябвало да бъде построена, сподели още служебният министър на опазването на здравето.

Много хора, които имат потребност от медикаменти за диабет или астма, нямаха достъп до медикаментите.

„ Няма детски антибиотици в Европа. В България успяхме да осигурим количества. Ще имаме доставка от 27 хиляди опаковки Пулмикорт. Предстои и доставка на Оземпик “, посочи Меджидиев.

„ Подсигурени сме даже и да се подпише удължение на държавния бюджет. Ние сме подсигурили финансов запас, с цел да се усилят детските пътеки. Държавата е подсигурила пациентите със средства за лекуване. Ако в Народното събрание се гласоподава бюджета на НЗОК, ще има повече средства за децата “.

„ Финансирането на клиничните пътеки се обезпечава посредством НЗОК и контролът е оттова, а не от Министерството на здравеопазването. В кардиологичните клиники постъпват хора с тежки положение. Когато един доктор оперира подобен човек, лекарят остава за наблюдаване. Може да се наложи в идващите дни отново да го оперира. По НРД лекарят няма по какъв начин да направи интервенция по същата пътека. Аз като доктор съм оперирал детенце четири пъти за четири дни. Лекарят цели пациентът да е здрав “.

„ Има инспекция на НЗОК, открила нарушаване. След това болничното заведение апелира, като съдът споделя, че няма нарушаване. Аз мога да съм доста ухилен и приветлив, само че не желая да споделям какъв брой инспекции на лечебни заведения са направени даже и за дребни случаи “, уточни министър Меджидиев.

Спешна помощ по въздух:

Първият медицински хеликоптер ще пристигна на 15 декември. До 15 дни ще завърши процедура, след която могат да дойдат хеликоптери на лизинг. Те ще могат да летят до края на месец юни, изясни той.

Пура на съвещание на Висш съдебен съвет:

РЗИ се е самосезирала и ще направи инспекция на основния прокурор Иван Гешев поради пушенето на пура по време на съвещание на Висшия правосъден съвет.

„ Обикновено се постановат парични санкции. Не се интересуваме кой и каква персона е. Когато имаме сигнал, взимаме ограничения “, посочи министърът на опазването на здравето Меджидиев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР