Причините за покушението срещу Роберт Фицо може да се търсят

...
Причините за покушението срещу Роберт Фицо може да се търсят
Коментари Харесай

Политик на всяка цена: Пътят на оцеляването на Фицо във властта

Причините за покушението против Роберт Фицо може да се търсят в политическата му кариера. Всъщност Роберт Фицо е най-дълго управлявалият министър председател на Словакия. Политическата му кариера е белязана от върхове и спадове, завоюва последните избори предходната година и насочи страната по курс към Русия и отдалечаване на Запада.

Политик непременно - фразата добре разказва пътя на Роберт Фицо през последните три десетилетия до деня на покушението. Бил е два мандата министър председател, само че през 2018 година претърпява най- огромното си оскърбление - свален е от власт от гневната протестна вълна, надигнала се след убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк и годеницата му. Изглежда, че това е краят на кариерата му, само че Фицо резервира успокоение.

Роберт Фицо (15.03.2018 г.): " Казах на президента: не се тревожете, не отивам на никое място, ще остана настоящ ръководител на партията. "



На идващите избори партията му е осъдена от гласоподавателите, само че пандемията от Ковид-19 му отваря нова опция. С мегафон в ръка, той повежда митинги против строгите ограничавания, въведени от управляващите. даже е задържан на един от тях. След коронавирус, вижда нов терен, на който да печели поддръжка с крайни послания - войната в Украйна.

Роберт Фицо, водач на партията " Смер " (30.09.2023 г.): " Това е Словакия, която желая да видя, да не ни ръководят дилетанти и безделници без опит. Да не ни въвличат в случки, било то във връзка с миграцията или войната. "



През 2023 година печели изборите в страната си, която има обща граница с Украйна, с акция с проруска и антиамериканска изразителност, с апели за анулация на глобите против Москва и срещу помощта за Киев.

Роберт Фицо (27.02.2024 г.): " Можете да изпратите всички оръжия на света на Украйна. Можете да изпратите доста пари там. И Много логичистична помощ. Но моето мнение е: тази война няма военно решение. Няма. И И след две години ще сме там, където сме в този момент. Русия ще е на същата граница, само че ще има десетки хиляди повече убити. "



фотоси: БТА/Архив

Правителството му се заема и с институциите, като приготвя края на Службата на специфичния прокурор, основана пред 20 години, с цел да проверява тежки закононарушения и корупция, заплашва и със закон за задграничните сътрудници. Наред идват и медиите. През февруари неговото държавно управление утвърди промяна, която планува закриване на публичните телевизия и радио, считани от Фицо за политически пристрастни, замяната им с нова организация и избор на нов общоприет шеф от нов орган. Реформа, която щеше да му подсигурява цялостен надзор над ефира. Тя беше остро подложена на критика от публицисти, медийни организации, Европейската комисия. Би Би Си разяснява, че оцеляването на Роберт Фицо след политически стимулирано нападение евентуално ще даде нов подтик на кариерата му.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР