Причините жените да посягат на половинките си са различни, но

...
Причините жените да посягат на половинките си са различни, но
Коментари Харесай

Коравата и жилава българка: Тя няма страх от мечки! Мъжът й яде пердах, а оръжието й е… тиган

Причините дамите да протягат ръка на половинките си са разнообразни, само че средствата са едни и същи

Българската жена и по-специално родопчанката е жилава и корава жена. Този извод може да го чуете от пийнали мъже, събрани в гаражна механа. Те се жалват от съпругите си, до момента в който някоя от тях не се появи на вратата и с лек жест на ръката го привиква да си потегля. Тогава всички другари по чашка стават съществени и благи и канят дамата, само че тя е непреклонна. След като благоверният стане и напусне кръчмата може да изяде един бой с удари по главата или гърба, съпроводен с цветни обиди по негов адрес и по този начин до момента в който се приберат вкъщи…    

Причините дамите да протягат ръка на половинките си са разнообразни, само че средствата са едни и същи.

Едно от обичаните „ оръжия ” на нежния пол са домакинските съдове. Често дамите стартират да хвърлят по мъжа си дамската си чанта, след това хвърчат вази, пепелници, чаши, а може да полети и цялостната тенджера, зависи какъв брой е ядосана дамата от половинката си.

„ Само като му видя чехлите и ги ритвам. Аз работя, пазаря, повеждам детето на танци, връщам се, сготвям, пишем домашни и какво ли още не. И при цялата тази отговорност по този начин нареченият брачен партньор споделя, че е доста изтощен, сяда на дивана, пуска тв приемника и чака да му поднасям салата и да му ръся ракия. А до момента в който аз се занимавам с всичките задължения той се смъква по фейсбук с мадами. За какво ми е? Не мога да го претърпявам “, споделя 42-годишна жена, която е на път да желае бракоразвод.     

Обичайна панорама е дами да цепят дърва, да ги подреждат, да ги носят в домовете си и да палят печки или локално парно.

„ Разбирам и от котли към този момент. Как да го контролирам, да го шетам, какво количество дърва да поставям, а в това време моя спи на дивана, тъй като бил доста изтощен ”, жалва се друга ядосана жена от мъжа си.  

Повечето мъже гледат да избягат от фамилните задължения и да си пийнат в гаражни кръчми. Ако нямат пари все ще се откри кой да ги почерпи, а при комфортен случай жестът ще бъде върнат. Други се събират у дома и стартират да пият и да си приказват за казармата и какъв брой вървежни са били. Разгневени съпруги, които към този момент са гледали този филм и се чудят какво да сложат на масата за вечеря или по какъв начин ще платят тока, с цел да не го спрат, изливат цялата си ненавист върху половинките си. Обикновено това се случва като сътрудниците по пиячка си тръгнат. Стига се постоянно и до побоища или към този момент придобилото известност домашно принуждение. Семейните кавги се чуват от съседи в блока, само че никой не смее да се намеси.

Родопчанката носи хомота и в селата.

Много честа панорама е в някои села мъжът да се е качил на магарето, а жена му след него носи на гърба си дърва. В златоградското село Долен дамите работят до момента в който мъжете си пийват в кръчмата. На въпрос за какво не оказват помощ на половинките си, един  мъж,отпивайки от ракията си, споделя: „ Ха, бре, немой будаля ”.

Обичайна процедура е дамата да се товари с всичко, а и даже не прави усещане, тъй като е метод на живот. 

89-годишна баба е вдовица от 53 години. Мъжът и умрял преди толкоз години и тя останала сама с невръстните си деца- едното на 6 години, а другото на 2 тогава. През всичките тези години дамата се е справяла с всичко на село. Гледала е децата си, грижила се е за животните и градините си. 

„ Не съм си и помисляла да се бракосъчетавам отново, тъй като никой нямаше да стане татко на децата ми. Не се оплаквах, одобрих ориста си, трудих се и единствено вечер си плачех, когато бях завършила с къщната работа и децата бяха заспали. Те пораснаха и се грижат за мен, признателни са ми, че не съм  им докарала някой, който да ги тормози и да се прави на татко ”, споделя дамата. 

Тя описа преди време, когато съществувало Трудово-кооперативно земеделско стопанство, по какъв начин през нощта с други вдовици са ходили да си събират ябълки за зимата. 

„ Съобщиха с барабана, че край селото има мечка и да внимаваме, само че аз и моята етърва през нощта отидохме и си събрахме две торби с ябълки. Внуците си припомням, че плачеха и споделяха: „ Бабо, мечката ще те изяде, недей излизай, само че аз отидох ”. Такъв е животът, какво сервира това е, няма място за обезсърчение и боязън. Трябва да се борим да оцеляваме и по-малко да мрънкаме ”, показва 89-годишната жена.

Още от времето, когато дамата е стояла зад печката, с парцал в ръка, и е раждала по 10 деца, и до момента тя е водеща в фамилията.  

Жените заемат всевъзможни позиции, потвърдени експерти и виновни са, тъй като се грижат и за фамилията си. 

Нежните половинки са самостоятелни и свободни, осъществят се сполучливо, градят кариера, оправят се с провокациите на всекидневието и битовите проблеми, както и грижите за децата. А когато се постанова могат да раздадат правораздаване с тигана върху главата на мъжа.

Не ядосвайте жените… 

Харесайте jenata.blitz.bg и във Facebook, където ще намерите още доста потребни и забавни четива за всеки!

Източник: 24rodopi.com
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР