Причинените от човека промени в климата засилват природните метеорологични явления,

...
Причинените от човека промени в климата засилват природните метеорологични явления,
Коментари Харесай

Защо тази година е толкова топло?

Причинените от индивида промени в климата ускоряват естествените метеорологични феномени, с цел да провокират горещи талази, изгарящи Азия, Европа и Северна Америка, които могат да трансфорат 2023 година в най-горещата година откогато се води статистика, настояват учени. Тук специалистите изясняват за какво 2023 година е станала толкоз гореща, предупреждавайки, че тези рекордни температури ще се влошат даже в случай че човечеството внезапно понижи излъчванията на затоплящи планетата газове, предава az-deteto.

След рекордно горещо лято през 2022 година, тази година феноменът на стопляне в Тихия океан, прочут като Ел Ниньо, се завърна, загрявайки океаните. „ Това може да е осигурило спомагателна топлота в Северния Атлантик, само че защото събитието Ел Ниньо едвам в този момент стартира, това евентуално е единствено дребна част от резултата “, написа Робърт Роде от американската група за наблюдаване на температурата Berkeley Earth в разбор. ​ Групата пресметна, че има 81% късмет 2023 година да стане най-топлата година, откогато в средата на 19 век стартират да се водят измервания на термометрите.

Прах и сяра

Затоплянето на Атлантическия океан може да е било изострено и от понижаване на две субстанции, които нормално отразяват слънчевата светлина от океана: прахуляк, издухван от пустинята Сахара, и серни аерозоли от корабно гориво. Анализът за температурите в региона на Северния Атлантически океан означи извънредно ниски равнища на прахуляк, приближаващ от Сахара през последните месеци. Това се дължи на извънредно слабите атлантически пасати, споделя Карстен Хаущайн от Германския федерален център за обслужване на климата. Междувременно новите ограничавания за корабоплаването през 2020 година понижиха излъчванията на токсична сяра.

„ Застояли “ антициклони

Затоплянето на океаните въздейства върху метеорологичните модели на сушата, предизвиквайки горещи талази и суши на някои места и стихии на други. По-горещата атмосфера изсмуква влагата и я изхвърля другаде, сподели Ричард Алън, професор по климатология в университета в Рединг. Учените подчертаха продължителността и интензивността на задържащите се антициклонални системи, водещи до горещи талази. „ Там, където над континентите не престават да съществуват застояли зони с високо налягане, въздухът потъва и се затопля, причинявайки интензивно лятно слънчево греене да изсушава почвите, нагрявайки земята и въздуха над нея “, като горещите талази „ се задържат “ в продължение на седмици.

Ролята на изменението на климата

Учените от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) обявиха в своя световен систематизиран отчет тази година, че изменението на климата е направило смъртоносните горещи талази „ по-чести и по-интензивни в множеството сухоземни райони от 50-те години на предишния век насам “. Горещите талази този месец " не са едно само събитие, а няколко настоящи по едно и също време ", сподели Робер Вотар, шеф на френския климатичен институт Пиер-Симон Лаплас. „ Но всички те са подсилени от един фактор: изменението на климата. “ По-високите световни температури вършат горещите талази по-дълги и по-интензивни. Въпреки че е главният мотор, изменението на климата е една променлива, върху която хората могат да повлияят посредством понижаване на излъчванията от изкопаеми горива.

Прогноза за горещини

Berkeley Earth предизвести, че сегашният Ел Ниньо може да направи Земята още по-гореща през 2024 година IPCC сподели, че горещите талази рискуват да станат по-чести и интензивни, макар че държавните управления могат да лимитират изменението на климата посредством понижаване на излъчванията на парникови газове на страните. „ Това е единствено началото “, сподели Саймън Луис, началник на науката за световната смяна в University College London. „ Дълбоките, бързи и устойчиви съкращения на въглеродните излъчвания до нула могат да спрат стоплянето, само че човечеството ще би трябвало да се приспособява към още по-тежки горещи талази в бъдеще. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР