Причината за “войната по пътищата е безхаберието и безотговорността на

...
Причината за “войната по пътищата е безхаберието и безотговорността на
Коментари Харесай

Заблудата КАТ

Причината за “войната по пътищата ” е безхаберието и безотговорността на страната. С термина “несъобразена скорост ” КАТ просто си измива ръцете, за отхвърли да си прави работата. Като човек, който кара автомобил към този момент 30 години ще се опитам да обясня какво се крие зад него…

Уважаема редакция,

Прочетох с огромен интерес публикациите отдадени на „ войната по пътищата ” и съм изцяло склонен, че тя няма да се реши с увеличение на глобите. Много съм изумен, обаче, че откакто сте разгласили таблицата с данните за аргументите за злополуките, не сте създали очевадните заключения за същинските аргументи за трагичната обстановка.

Ако погледнете данните там просто боде в очите „ несъобразена скорост ” като причина за 41% от ПТП. Защо никой не желае да „ разшифрова ” какво се крие зад това? Според мен, тъй като ще стане мъчително ясно, че повода е в безхаберието и безотговорността на страната. Ако погледнем повода „ превишена скорост ” ще забележим, че тя е причина за 0.2% или 205 пъти по-малко катастрофи! Всички, обаче, приказват единствено за превишена скорост и трагично усилват глобите за нея.

С термина „ несъобразена скорост ” КАТ просто си измива ръцете, за отхвърли да си прави работата. Като човек, който кара автомобил към този момент 30 години ще се опитам да обясня какво се крие зад него:

– дупки по пътищата – Когато караш въпреки и с 40 км/ч и се блъснеш в различен автомобил в опита си да избегнеш дупка, която внезапно е „ искочила ” пред теб, виновността е твоя и повода е в несъобразената скорост.

– механически неизправни коли – когато караш с 80 км/ч при 90 позволени и внезапно пред теб искочи някой или нещо и ти не успееш да спреш и се удариш, тъй като 25-годишния ти таралясник е с износени гуми и няма спирачки, това е несъобразена скорост;

– непочистени пътища – когато би трябвало внезапно да спреш и не успееш, тъй като улицата е потънала в педя тиня от самосвалите на околните градежи – това е несъобразена скорост;

– ниска или липса на подготовка на водачите – когато си си купил книжката и в действителност не можеш да караш и блъснеш някого, тъй като не знаеш какво да направиш в рискова обстановка – това е несъобразена скорост.

Всичко това са образци за „ несъобразена скорост ”. Това е повода за 41% от жертвите по пътищата. Ако премахнем аргументите за „ несъобразената скорост ”, можем незабавно да понижим с 41% и жертвите!

КАТ

С ръка на сърцето могат ли повече от 5% от Вас читателите да каже най-малко един случай през последните 15 години, когато са видяли накакава изгода от КАТ-ажия? Да им е оказал помощ? Да ги е упътил? Да е застанал на място, където има дупка, с цел да ги предпазят да паднат в нея и да ги намерят през пролетта, след топенето на снеговете? На мен най-малко не ми се е случвало. Като оставим настрани тези симпатични момчета, които идват след 2-3 часа, откакто ги повикаш, че си ожулил вратата на някой сътрудник, с цел да ти напишат протокол за застрахователя, както и службата, която издава регистрационни номера и талони, всички останали детайли от системата са изцяло безполезни.

Тогава за какво плащаме налози, които отиват за една група хора, които не знаят за какво са на пътя. Те са там с едни светещи жилетки и палки. Те не са да оказват помощ, а да вършат живота ни противен и гнусен. Те се крият по храстите, с цел да ни засичат, че караме по-бързо от недомислените знаци. Някой да се е замислял, че през последните 30 години автомобилостроенето е напреднало, че 80 км в час с Жигула и 80 км в час с нов Мерцедес се две радикално разнообразни неща?

Те в никакъв случай не са там, когато някой минава на алено. Те в никакъв случай не са там, където има потребност от тях. Тях няма да ги видите да спрат от придвижване някоя таратайка, за това че пуши като комините на Кремиковци. Ама имало европейски правила за димност, кой го е еня. Ще ги видите, обаче, всяка заран да вземем за пример по бул Патриарх Евтимий, по какъв начин дебнат като ястреби завиващите от Витошка дали някой не приказва по мобилния си телефон. Няма да ги видете, обаче, да се извърнат и да разкарат направилно паркиралите коли тъкмо зад тях.

Е, дано някой ми отговори защо ми е подобен КАТ? Извинете, само че не желая да пилеете парите ми. Искам да получавам услугата, против налозите, които заплащам. Нали страната е контракт – ние плащаме налози, а тя ни обслужва. Сигурността и реда по пътищата е услугата, която би трябвало КАТ да дава. ДА, но Не, както обичаше да споделя един прочут публицист.

Текущия КАТ е пилеене на пари. По-добре да го закрием и да използваме парите за друго. Или….може би би трябвало да стартираме същински разговор каква е функционалността, която би трябвало да извършва тази работа?! Ако в действителност КАТ желаят да си свършат работата и да си проработят заплатите, би трябвало съществено да се замислят какво и по какъв начин вършат. За какво са на постовете и позициите си. Стига са хленчили, че нямат пълномощия и трябвало да се ожесточат глобите против нарушителите. Те както са тръгнали скоро ще изискат да разстрелват на място превишилите скоростта. Сигурен съм, че сходна концепция ще се хареса на някои политически водачи с крайни възгледи.

Стига сте се жалвали, че София е задръстена от коли. Естествено, че ще е задръстена откакто никой не го е боязън да кара кола без застраховка и в ужасяващо техническо положение. Колко коли сте спряли от придвижване поради невалидност, техническа нередовност или износени гуми?

Стига сте се жалвали, че погрешно паркирали хората. Преди няколко месеца, когато някакав опустоши рекламното табло пред магазина на Палмерс на Витошка, колата му седнал съм захварлена две седмици преди да я приберат. КАТ, паяци, скоби. Глупости! Те подвигат и „ оскобяват ” единствено коли, от които могат да изкарат някой лев. Миналата зима на Патриарха едно ударено фордче седнал съм 6 месеца без никой да го пипне.

Стига сте се жалвали, че не се съблюдават разпоредбите. Естествено, че няма да се съблюдават откакто самите вие карате както ви пристигна. Не вярвате? Ще ви заведа на най-малко три места да си видите сътрудниците си по какъв начин карат в насрещното, по какъв начин стопират където и както си желаят. Е тогава за какво се сърдите, че и другите го вършат?

Стига съм подлагал на критика. Това го може и прави всеки българин. Предлагам нещо. Нямам искания, че откривам топлата вода. Просто възприемам от опита на амариканците. Знаете ли по какъв начин е решен пробелмът с престъпността в Ню Йорк преди 20 години? Това е проблем, който се учи в бизнес учебните заведения в Съединени американски щати. Знам, че българските служители на реда към момента никой не ги праща на такива образования, за разлика от сингапурските, по тази причина ще им опиша.

Всичко е просто, само че изисква доста неизменност. През 80-те години полицията в Ню Йорк взема решение, че би трябвало да се оправи с престъпността, само че не като ожесточава репресията, а с нещо доста просто и тривиално. Започва ежедневна, уморителна и небляскава битка с „ дребната престъпност ”, с вандализма. Кампания, която не е за седмица или две, като интервенцията „ светлина ” преди няколко месеца, а за месеци и години. Логиката е мого елементарна. За да пресечеш огромната престъпност, би трябвало да се оправиш с дребната. Да изкорениш възприятието за безотговорност в нарушителите. Затова си разрешавам да предлажа няколко елементарни неща, които съгласно мен, най-малко в София ще дадат резултат:

От на следващия ден катаджиите да престанат да се занимават с това, кой приказва по телифана и кара без колан. Нека да застанат пред всички многочислени строителни обекти в града и да стартират безкомпромисно да глобяват и стопират от придвижване всички камиони, самосвали, багери, бетоновози и така нататък които калят, замърсяват и разрушават така и така ужастната инфраструктура на София. Имат освен законово право само че и обвързване да го вършат.

Нека пишат актове и лишават свидетелствата на всички, които са погрешно паркирали или спряли в центъра на града. Бул. Ботев и Стамболийски са прелестно място за начало. Там към този момент се паркира и стопира във втора линя, без значение, че има знаци прекъсването неразрешено. Извинения от вида, присъединил съм спешните, очаквам някого да не се одобряват.

Нека лишават книжките на всички, които са движат или паркират по Витошка, без значение, че някои коли са със „ буркани ”. Бурканите са им дадени да се движат гладко, когато службата им го постанова, а не с цел да паркират и демострират пренебрежение към същите тези правила, които желаят другите да съблюдават.

Нека застанат на светофрите и стартират безусловно да късат книжките на тези, които минават на алено.

Нека стартират да стопират от придвижване всички коли, които са в неизправно техническо положение или без наложителната застраховка.

Нека „ паяците ” вдигнат всички захвърлени и изоставени коли по централните улици на града.

Нека най-малко за гореизброените нарушавания станат безкомпромисни и спрат да взимат „ за почерпка ”.

Само в случай че вършат това, само че всеки ден в продължение на една година, съм сигурен, че ще отчетат доста понижаване на произшествията и проблемите. Дори и да не реализиран нищо друго, въпреки че съм сигурен че няма е по този начин, най-малко столицата ни ще стане едно приято и чисто място за живеене и придвижване.

П.П. Г-жо Фандъкова, в случай че инцидентно КАТ решат да го създадат, ще организирате ли измиването на улиците? Поне ще са чисти повече от един ден. А и избори идат… не са скоро, само че все пак…

П.П.П. Май поради изборите, ръководещите няма да желаят да последват съвета…..

Жалко,

Можеше да живеем и по-добре.

Инфо: Капитал

  • Авторът е четец на Кapital, който е изпратил своето мнение по email. Блогът Писма е за вашите отзиви, изпращайте ги на [email protected].
  • Диана.БГ: Статията е остаряла (от 2007-ма година), само че за голямо наше страдание – към момента е настояща. Има над какво да се замислим, нали?
  • Диана.БГ: Коригирали сме напълно леко края на публикацията. Вместо “г-н кмете ” сме поставили “г-жо Фандъкова ”…
Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР