Причината за високите цени е че към този момент на

...
Причината за високите цени е че към този момент на
Коментари Харесай

Живка Гроздева, Асоциацията на овощарите: Очакваме 30% по-скъпи череши тази година, реколтата няма да бъде добра

„ Причината за високите цени е че към този миг на българския пазар няма към момента обилни количества български череши, а става въпрос за вносни череши от Гърция. Количествата са дребни, цените евентуално са просто спекулативни, тъй като няма задоволително предложение на пазара. “

Това разяснява в ефира на Euronews Bulgaria Живка Гроздева от Управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България. Тя уточни, че чака българските череши да е появят на пазара скоро:
Най-ранните от Петрич до дни, а в края на май се чакат и първите ранни сортове от другите региони на страната. Там цените се чакат да бъдат доста по-ниски – от 29 до 40 лв. за кг.
„ Реколтата от череши тази година няма да бъде добра. Очакваме в резултат на което цените да бъдат по-високи, може би с към 30% спрямо миналогодишните. Очакваме цените през юни месец да бъдат към 3-4 лв. за крайния консуматор. Цената им на пазара ще е сред 6 и 10 лева През юни, когато ще има най-вече череши на пазара, цената им ще е към 3-4 лева Причината е измръзването на ранните череши, което в допълнение оскъпява прибирането на стоката “, разяснява Гроздева.

Тя означи, че разноските на производителите на череши за растителна отбрана, торове и работна ръка не престават да порастват.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР