Причината за упадъка на Египет по време на управлението на

...
Причината за упадъка на Египет по време на управлението на
Коментари Харесай

Учени от Йейл установиха коя е причината за разрухата на царството на последната египетска принцеса Клеопатра

Причината за упадъка на Египет по време на ръководството на Клеопатра може да са били изригвания на вулкани, считат откриватели. Те са донесли след себе си засушаване, което довело до протести и провал на стопанската система на страната. Египет дълги епохи е бил развита страна, известна със своите архитектурни, научни, медицински, литературни достижения. Но през 30-те години преди новата епоха той се оказал замесен в политическа битка с античния Рим, а през 31 година пр.н.е. египетският флот е бил разрушен, последната египетска кралица Клеопатра от династията на Птолемеите завършила живота си със самоубийство, а Египет станал следващата римска провинция.

Според обявата в Nature Communications, благополучието на Египет е зависило от Нил. Всяка година фермерите чакали разлива на реката през юли-септември - водата влизала в напоителните системи, които я отвеждали към засетите със зърно ниви.

" По време на прииждане долината на Нил била едно от най-процъфтяващите в селскостопански проект места. Но реката е била известна със своето непредсказуемо държание, " написа експертът по история на климата Франсис Ладлоу.

Понякога равнището на вода в Нил не се вдигало задоволително, с цел да обезпели вода на цялата котловина, което водело до дефицит на продоволствия, апетит, растящо безпокойствие измежду жителите.

Изследователите са стигнали до извода, че причина за това може да са изригвания на вулкани. За да се стигне до всеобщи вълнения и гибел на доста поданици, не е нужна безусловно лава. По време на изригвания във въздуха се изхвърлят огромни количества сяра и пепел. Частиците се издигат в стратосферата и отразяват слънчевата светлина. Това води до изстудяване на атмосферата, по-малко дъждове, и затова - незадоволителни разливи на Нил.

Първоначално откривателите употребявали данни от разположения на остров Род ниломер - оборудване за премерване на нивото на Нил. Той пази данни за равнището на реката от 600-те години прочие н. е. Учените съпоставили нивота на вода в реката с резултатите от проучвания на огромните ледници. Съхранилите се в леда частици пепел и радиоактивни субстанции разрешават да се пресъздадат климатичните промени за избран интервал и да се получат данни да вулканичната интензивност, горските пожари и други събития.

За да получат информация от по-ранни интервали на суша, откривателите се обърнали към мемоари на древноегипетските историци.

Така излиза наяве, че след изригване през 209 година прочие н. е. последвал протест, по време на който " болшинството селяни-земеделци бяха убити и цялата земя изсъхна ".

А през годините на ръководство на Клеопатра Нил не се разливал две години подред, което довело до апетит и следващите протести. В този интервал римляните завладели Европа и Средиземноморието. Недостигът на продоволствия в Египет, разпадащата се стопанска система и последвалата миграция на селските поданици в града, били в тяхна изгода.

Според учените, провалянето на Клеопатра било разследване от случилото се десетилетие по-рано изригване в тропиците.

Войната с римляните била просто финалният акомпанимент.

Изригванията изясняват и още една загадка на династията на Птолемеите. Римският историк Юстин написа, че в случай че Птолемей III Евергет по време на Източния поход през 246-245 година прочие н. е. " не бил отзован поради безредици в Египет, то е щял да завледее големи територии. Канопският указ, публикуван няколко години след похода, свидетелства за това, че " реката не се разляла задоволително една година и цялата страна била в обезсърчение от това, което се случило " ".

" Това изменило цялата история на Близкия Изток, " отбелязва историкът Джоузеф Манинг. По всяка възможност причина за сушата било изригване на вулкан.

" Прието е да се счита, че историята се дефинира от великите водачи - крале, императори, свещеници. Нашата работа демонстрира, че не би трябвало да се отписва и въздействието на обкръжаващата среда, " отбелязва Ладоу.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР