Причината за смъртта в края на миналата седмица 3-годишното дете,

...
Причината за смъртта в края на миналата седмица 3-годишното дете,
Коментари Харесай

Тежка двустранна хеморагична пневмония е причинила смъртта на 3-годишното дете в София

Причината за гибелта в края на предходната седмица 3-годишното дете, което е търсило здравна помощ в три столични лечебни заведения, е тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни солидни кръвоизливи в белите дробове). Това сочи аутопсията на детето, написа в предварителния отчет от инспекцията на активността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница " Проф. доктор Иван Митев ", УБ " Лозенец " и УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", имащи отношение към случая.

Засега в информацията, обявена от здравното министерство за резултатите от назначената в петък инспекция, не се дават детайлности и насоки за това дали има лекарски неточности в тази ситуация, закъснение в приема и грижите за детето или други сходни. За цялостно изследване на случая са предоставени три самостоятелни експертизи – от експерт по инфекциозни болести, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от инспекцията, заключенията на специалистите и аутопсията, ще бъдат направени 4 констативни протокола и финален отчет.

Докладът ще бъде изпратен на министъра на опазването на здравето до края на идната седмица

В прессъобщението се споделя, че " в хода на инспекцията е изискана и обработена цялата налична здравна документи както от лечебните заведения, по този начин и от персоналния доктор на детето, взети са поради и мненията на лекарите, взели участие в диагностично-лечебния развой ".

" Пневмонията е породена от вирусна зараза, поради която са зародили и спомагателни затруднения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са подготвени всички резултати от хистологичните проучвания, които се чакат до седмица ", оповестяват още от здравното министерство. И съгласно първичните данни, излагани импровизирано, повода за гибелта на детето е била двустранна хеморагична пневмония – положение, което съгласно водещи експерти постоянно има съдбовен излаз.

За умрялото дете се разбра в края на предходната седмица, когато здравният министър назначи инспекции в три лечебни заведения, през които то е минало, преди да почине в четвъртък вечерта. Тогава от здравното министерство прецизираха и първите данни за случая, основани на разкази на родителите – момчето е било заведено първо в педиатрията сутринта, само че там родителите са чакали дълго, поради което са се обърнали към болница " Лозенец ". В някогашната Правителствена болница обаче го прегледали и му назначили домашно лекуване. Впоследствие детето се утежнява, родителите още веднъж отиват в националната педиатрия, там го одобряват, само че то се утежнява още повече и го трансферират с кола за спешна помощ до реанимацията в " Пирогов ". Където детето почива.

Родителите описаха за часове очакване и за отвод да бъде признато детето им в педиатрията с аргумента, че няма свободни кревати, подобаващи за настаняването му.

Версията на детската болница е, че детето идва за първи път следобеда при тях и сутринта въобще не е било записано като чакащо. При следобедния обзор от доктор Елена Георгиева е открито, че е в повредено общо положение и е за болнично лекуване, само че не за интензивно лекуване, поради което на родителите е препоръчано да бъдат трансферирани в Александровска болница. Те отказали и в последна сметка детето е признато в Педиатрията. Два часа по-късно положението му се утежнява и е проведено прехвърлянето му в " Пирогов " дружно с анестезиолог от незабавния институт, с който лекуващата лекарка е работила. Въпреки напъните на лекарите то умира.

Заради случая и след среща през днешния ден с родителите, министър председателят Бойко Борисов изиска краткотрайното премахване на тримата шефове на лечебните заведения, до момента в който текат инспекциите. А малко по-късно министърът на опазването на здравето ги освободи. Те няма да са на постовете си или до внасяне на обвинителен акт в съда или до преустановяване на производството. Отстранена е и лекарката, приела в педиатричната болница детето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР