Причината, поради която около празниците зачестяват потребителските сигнали за измами

...
Причината, поради която около празниците зачестяват потребителските сигнали за измами
Коментари Харесай

За какво да внимаваме, когато пазаруваме по празниците?

Причината, заради която към празниците зачестяват потребителските сигнали за измами и нелоялни практики от страна на търговците, се дължи на обстоятелството, че по това време на годината като цяло се правят повече продажби.

Съответно, нараства и вероятността от пораждане на разногласия и проблеми, съобщи вна Дарик радио Габриела Руменова от страницата " Ние, потребителите ".

По думите ѝ, има разнообразни групи консуматори, като някои от тях не се доверяват изключително доста на офертите и пониженията. Те считат, че търговците подвигат цената за малко, след което я смъкват и я афишират за " понижение ".

Има обаче и доста хора, които настояват, че ще си купят доста неща към така наречен Черен петък, защото има в действителност положителни оферти - както за по-големи покупки, като черна и бяла техника, по този начин и за по-дребни неща, като облекла, обувки, книги, музика и така нататък

В онлайн пространството се срещат предложения за понижения от 10% до 90%. Когато забележим понижение от 90%, би трябвало в действителност да ни светне една " алена лампа " и да се замислим дали този търговец желае да печели, или желае, надали не, да ни подари нещо. Подобни оферти сигурно будят подозрение.

Ако понижението е сред 20% и 50%, можем да допускаме, че е по-скоро действително, само че всеки случай е самостоятелен.

Най-добрият съвет е просто да следим цените на нещата, които ни интересуват и да съпоставяме, защото в онлайн пространството това към този момент е доста елементарно.

По думите ѝ, в онлайн пространството напоследък зачестиха нарушаванията, които не се характеризират като административни или като нелоялни търговски практики, а като чисти измами. Това важи освен за продажбите, а и за най-различни акции, предложения за присъединяване в игри за разпределение на награди, и така нататък

" На потребителите се дава обещание, че няма да платят нищо, само че би трябвало да последват даден линк и да вкарат личите си данни, с цел да получат, да вземем за пример, пералня.

Разбира се, страницата е подправена, само че употребява името на някоя известна компания, която празнува някаква годишнина, или има някакъв различен мотив. Когато има празници, хората чакат дарове и доста по-лесно могат да се подведат, че някой желае да им подари нещо ", изясни Руменова.

Според нея, едно от значимите разяснения, че когато пазарим от онлайн магазини, които не са основани в Европейския съюз, опциите за отбрана на потребителските права са доста по-ограничени.

Още повече, че и заканодателството, обвързвано с потребителската отбрана, което работи в множеството страни, не е толкоз добре развито, колкото това в Европейски Съюз.

Тя посъветва хората, които имат подозрение, че са станали жертва на нелоялна комерсиална практикаилиса забелязали такава,да осъществят връзка със самия търговец.

Оказва се, че в доста случаи представителите или чиновниците на търговците работят по метод, който не е в унисон с политиката на самата компания. И доста постоянно, при пряк контакт с нейния шеф или с представител на висшия мениджмънт, възможните проблематични обстановки могат да бъдат позволени.

" Ако в разговорът с търговеца не се реализира компромис, потребителят може да се обърне към съответния регулатор. В търговията главният е Комисията за отбрана на потребителите. При мобилните услуги регулаторът е Комисията за контролиране на известията.

В доста от случаите при онлайн покупките се стига и до нарушение на разпоредбите за отбрана на персоналните данни, тъй че там юрисдикцията е на Комисията за отбрана на персоналните данни ", сподели още Габриела Руменова.

На равнище Европейски съюз, ако пазарим от търговци, основани в Общността, при пораждане на проблемможем да се обърнем към мрежата на Европейските потребителски центрове.

Те реализират контакт със своите сътрудници в страната, в която е основан търговецът, свързат се с контролния орган на локално равнище и се прави инспекция.

Тя посъветва потребителите да не се управляват единствено от процентите на оповестените понижения, тъй като нормално те ги тласкат към бързи и прочувствени покупки, които не всеки път са най-хубавото решение. Другата рекомендация е извършването на покупки да става от " тествани " уеб сайтове и търговци, без непотребни опити.

Едно от най-важните неща, съгласно нея, обаче е да се четат изискванията при покупката на избрана стока или услуга, да се внимава за така наречен " малък шрифт " в договорите, тъй като някои от клаузите могат да бъдат мощно обвързващи и да костват доста разноски.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР