Причината е проста – прехвърлянето към други производители теоретично е

...
Причината е проста – прехвърлянето към други производители теоретично е
Коментари Харесай

Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

Причината е елементарна – прехвърлянето към други производители теоретично е допустимо, само че е функционалност на два съществени казуса – цена и механически благоприятни условия. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, тъй като заместването на източниците няма по какъв начин да стане на следващия ден – няма задоволително терминали, няма задоволително кораби, няма задоволително свободно произвеждане в целия свят “, изясни той в ефира на Нова телевизия.

„ Това, че ще би трябвало да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо изключително. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И петрол, тъй като президентът Путин сподели всички енергийни запаси от неприятелските страни “, добави той.

По думите на някогашния министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология в целия подтекст на закупуването на съветски газ е техническо.

„ Защото страните, които купуват газ и петрол и в този момент в долари, в този момент ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но в този момент първо ще се заплаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща по-късно в Русия в рубли. Това несъмнено обаче основава много огромна техническа неразбория. Защото огромна част от настоящите контракти на всички тези страни са в долари. Около 60 на 100 от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро “, безапелационен е той.

„ Това е едно в допълнение затруднение в една така и така неуместно комплицирана обстановка поради войната. Това е ново равнище на проблемите “, разяснява Трайков това, че България до края на годината има настоящ контракт за доставки на газ с „ Газпром”.

„ Ние нямаме доста избор, тъй като на този стадий нямаме огромен избор от кое място другаде да вземем газ “, сподели на собствен ред и Куюмджиев.

„ Има проблем с това, че Централната банка на Русия е измежду глобените, тъй като не може да се купуват от нея рубли “, добави Трайков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР