Причината е, че в пика на вълната личните лекари не

...
Причината е, че в пика на вълната личните лекари не
Коментари Харесай

Лекари алармират, че се повишава скритата заболеваемост от COVID

Причината е, че в пика на вълната персоналните лекари не издават посоки за PCR

Повишава се скритата заболеваемост от COVID-19. За това алармират експерти в региона. Причината е, че в пика на вълната персоналните лекари не издават посоки за PCR проби, предава.

В една от огромните лаборатории има пациенти както с Коронавирус признаци, по този начин и такива за наложителен тест поради банкет в болница. Всички обаче си заплащат сами. Не са удовлетворени, само че знаят, че нямат друга опция.

Личните лекари пък считат, че не могат да правят работата си качествено без да издават посоки за PCR.

„ Нашата работа е навреме да диагностицираме пациента и като нямам подобен инструмент в ръцете си, не мога да слага вярна диагноза. Когато се обади пациент и ние препоръчаме да си направи тест в лаборатория, най-често коментар е „ за какво би трябвало да давам 120 лв. или 20 като аз съм здравно осигурен”, споделя доктор Мирослав Спасов, общопрактикуващ доктор.

Пациентски организации сигнализират, че в случай че единствената опция за направление остане доктор пулмолог, това би популяризирало болестта още повече.

„ При пулмолозите вървят пациенти с затруднения от пост - Коронавирус, с астма. Един човек с остро респираторно заболяване, дали има Коронавирус, или не, не е редно да се смесва в един кабинет и една опашка с човек с друго хронично заболяване”, споделя Пенка Георгиева, ръководител на пациентската организация „ Заедно с теб”.

От НЗОК също обявиха, че страната би трябвало да поеме заплащането на проби.

„ Здравната каса има бюджет, който е гласуван от Народното събрание с избрани пера. И не зависи от нашето предпочитание или отвращение да покриваме”, сподели доктор Иван Кокалов от Надзорния съвет към НЗОК.

Съвсем умерено Министерство на здравеопазването може да вземе решение, в това число и Министерски съвет в оставка, в това число и новото служебно държавно управление и тези средства да бъдат поети. Съвсем разумно е това”, счита още доктор Кокалов.

„ Към днешна дата има съглашение сред Лекарски съюз, Касата и Министерство на здравеопазването да се възвърне най-малко опцията за бърз антигенен тест, извършен в лаборатория. Кога ще стане това. По предварителна информация ще бъде към 1 октомври тази година”, сподели доктор Спасов.

Специалистите сигнализират още, че данните за новите случаи на Коронавирус - 19 не са действителни, тъй като огромна част от болните не се тестват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР