Приблизително два пъти повече българи в сегашната международна обстановка биха

...
Приблизително два пъти повече българи в сегашната международна обстановка биха
Коментари Харесай

Два пъти повече българи подкрепят съюз с НАТО и ЕС, отколкото биха избрали Русия

Приблизително два пъти повече българи в сегашната интернационална конюнктура биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и Европейски Съюз, в сравнение с са тези, които биха избрали съюз с Русия.

Това демонстрират данните от национално представително проучване на публичното мнение, показано от.

Близо 45% от интервюираните декларират, че България би трябвало да е в съюз със страните от НАТО и Европейски Съюз при положение на ново разделяне в Европа сходно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се афишират 22% от запитаните. Близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% за са самостоятелност/да се пазят националните ползи. Доста огромен е обаче процентът на интервюираните, които не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса. Те са близо 30%.

Спрямо 2022 година има увеличение на каузи на последователите на съюз с Европейски Съюз и НАТО с 6% – от 39% през юни м. г. до 45% през юли 2023 година Делът на последователите на Русия и Беларус понижава, само че нищожно – с 1% от 23% през предходната година до 22% през тази година.

56 на 100 от жителите на София поддържат съюз с НАТО и Европейски Съюз.

Най-ниско е утвърждението - 30 на 100, измежду хората с главно обучение. При тях е и най-големият % от интервюирани без мнение - 42 на 100.

По партии - 79 на 100 от последователите на ПП-ДБ са за подобен съюз, 5 на 100 са за съюз с Русия. При подкрепящите ГЕРБ отговорите са надлежно - 67 на 100 на 12 на 100. 

При Движение за права и свободи утвърждението за съюз с НАТО и Европейски Съюз е много по-ниско - 42 на 100, евентуално поради по-високия дял на отговорите " не знам. " За непосредственост с Русия са 11 на 100.

При симпатизантите на Българска социалистическа партия съотношението за НАТО-ЕС по отношение на съюз с Москва е обърнато - 22 на 100 против 55 на 100.

17 на 100 от хората на " Възраждане " поддържат съюз с НАТО и Европейски Съюз, а половината - 50 на 100, са за близки връзки с Русия. 

Данните са от национално представително проучване на публичното мнение, извършено измежду пълнолетното население на страната през периода 9-17 юли 2023 година по метода на директно стандартизирано изявление „ лице в лице “. Респондентите са подбрани посредством двустепенна стратифицирана извадка по район и вид обитаемо място с квота по признаците пол и възраст. Проведени са 1003 ефикасни изявленията. Максималната стохастична неточност при 95% гаранционна възможност и при 50-процентен дял е ±3,1%.

Изследването е извършено на терен от организация „ Тренд “ по поръчка на " Отворено общество "  с поддръжката на Фонд " Активни жители " - България. Средствата за Фонд " Активни жители " са предоставени от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн в границите на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021. Изказаните отзиви са на създателите и не отразяват безусловно мнението на Оператора на Фонд Активни жители или на Финансовия механизъм на ЕИП.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР