Приблизително четирима от всеки 5 души с хипертония в света

...
Приблизително четирима от всеки 5 души с хипертония в света
Коментари Харесай

СЗО: За последните 30 години броят на хипертониците в света се е удвоил, сега те са 1,3 млрд.

Приблизително четирима от всеки 5 души с хипертония в света не се лекуват съответно, само че в случай че страните съумеят да усилят покритието с съответни стратегии, 76 млн. случая на гибел, породени от нея, могат да бъдат предотвратени сред 2023 година и 2050 година Това демонстрират данни от първия отчет на СЗО за опустошителното световно влияние на артериалната хипертония, в който се съдържат и рекомендации за походите да бъде извоювана борбата против този спокоен палач.

По последни данни хипертонията визира един от всеки трима възрастни по света. Това постоянно срещано смъртоносно положение води до инсулт, инфаркт, сърдечна непълнота, увреждане на бъбреците и доста други здравословни проблеми. Броят на хората по света, които страдат от високо кръвно налягане, се е удвоил сред 1990 и 2019 година от 650 млн. на 1,3 милиарда Близо половината от тях обаче сега не знаят за положението си, регистрират специалистите на СЗО.

Повече от три четвърти от възрастните с хипертония живеят в страни с ниски и междинни приходи, допълват оттова.

Превенцията, ранното разкриване и ефикасното ръководство на хипертонията са измежду най-рентабилните интервенции в опазването на здравето и би трябвало да се изведат като приоритет от страните като част от техния народен пакет от изгоди за здравето, предлаган на равнище първична здравна помощ, безапелационни са още от международната организация.

Икономическите изгоди от усъвършенстваните стратегии за лекуване на хипертония надвишават разноските близо 18 пъти, пресмятат специалистите.

Увеличаването на броя на пациентите, лекувани дейно от хипертония до равнищата, следени в страните, постигнали високи резултати, освен може да предотврати 76 млн. смъртни случая до 2050 година, считано от актуалната 2023 година, само че и да профилактира 120 млн. инсулти, 79 млн. инфаркти и 17 млн. случая на сърдечна непълнота за същия интервал, акцентират от международната организация.

„ Повечето инфаркти и инсулти в света през днешния ден могат да бъдат предотвратени с налични и безвредни генерични медикаменти и други интервенции, като понижаване на натрия в храната “, уточни Майкъл Р. Блумбърг, световен дипломат на СЗО за неинфекциозни болести и пострадвания. „ Лечението на хипертонията посредством първична здравна помощ ще избави животи, като в същото време ще спести милиарди долари годишно “, прибавя той.

„ Всеки час повече от 1000 души умират от инсулти и инфаркти. Повечето от тези смъртни случаи са породени от високо кръвно налягане и множеството биха могли да бъдат предотвратени “, показва и различен покровител на идеята – доктор Том Фрийдън, президент и основен изпълнителен шеф на Resolve to Save Lives.

„ Добрите грижи за хипертонията би трябвало да налични и да стъпват върху първичните здравни грижи “, разяснява той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР