Приблизително 31 000 безработни и членовете на семействата им се

...
Приблизително 31 000 безработни и членовете на семействата им се
Коментари Харесай

Над 275 000 души са започнали работа чрез Центровете за заетост и социално подпомагане

Приблизително 31 000 безработни и членовете на фамилиите им се обслужват приблизително на месец в Центровете за претовареност и обществено подкрепяне у нас. Те получават поддръжка за старт на работа и даване на разнообразни типове помощи по отношение на самостоятелните им потребности. Хората с увреждания се насочват към подобаващи обществени услуги или включване в механизма персонална помощ, подкрепяни са и за достъп до здравни услуги, съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Гинка Машова , която дружно със заместник-министър Елка Налбантова показа на конференция резултатите от плановете „ Центрове за претовареност и обществено подкрепяне “ и „ За по-добро качество и успеваемост на обществените услуги в България “. Двете процедури са финансирани по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (2014-2020 г.).

Заместник-министър Машова уточни, че по план „ Центрове за претовареност и обществено подкрепяне “ са основани 64 приемни центъра у нас . Те обезпечават поддръжка за намиране на работа на безработни на обществено подкрепяне, което им носи приходи от труд и лимитира тяхната взаимозависимост от приемане на помощи.

„ Благодарение на тези центрове над 275 000 безработни са устроени на работа от 2015 година досега. От тях 216 300 души са се осъществили на първичния пазар на труда, а по стратегии, планове и ограничения за субсидирана претовареност – 58 700 души “, посочи Машова и добави, че над 80 000 са получили услуги за интензивно държание на пазара на труда, а в образования са включени 13 000 души .

Заместник-министър Елка Налбантова показа постигнатите резултати по план „ За по-добро качество и успеваемост на обществените услуги в България “. Проектът се извършва от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ взаимно с Агенцията за качеството на обществените услуги /АКСУ/, Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/ и Националното съдружие на общините в Република България.

„ Осигуряването на налични за всички обществени услуги, с високо качество на предоставяната в тях грижа за хората, е приоритет на МТСП. Сред заложените по плана цели е гарантирането на качество и успеваемост на обществените услуги посредством основаване на функционираща система за мониторинг и надзор, както и обезпечаване на равномерен преход към новото законодателство в региона на обществените услуги “ , сподели Налбантова.

За задачата по плана е създаден модул „ Социални услуги “ , който ще демонстрира в действително време централизирана информация и ще обслужва цялостния развой по обмисляне, ръководство, даване и отчитане на обществени услуги, финансирани от държавния бюджет. Модулът се внедрява сега като част от интегрираната осведомителна система /ИИС/ на АСП и ще проработи с цялостната си функционалност след приемането от Министерския съвет на Националната карта на обществените услуги.

Заместник-министър Налбантова заяви, че за работа с модула са подготвени в електронна среда над 1500 души , ангажирани с даването на обществени услуги. Още 1800 представители на снабдители на обществени услуги във всички области са минали образование за използване на въведените с новото законодателство стандарти за качеството на обществените услуги.

По плана е създадена и осведомителна система на АКСУ , част от която е е-регистър на лицензираните снабдители на обществени услуги, както и нови критерии за разбор на положителни практики за високо качество и успеваемост на обществените услуги.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР