Прибирате се вкъщи с новороденото бебе - малко, крехко вързопче

...
Прибирате се вкъщи с новороденото бебе - малко, крехко вързопче
Коментари Харесай

Колко често и как да къпем новородено?

Прибирате се у дома с новороденото бебе - малко, нежно вързопче любов. Първите страсти са големи, а първите неща, които ще случите дружно - леко притеснителни.

В новия епизод на „ Ох, на мама! Podcast ” гостува акушерката Халиме Салиева, която с грижа и любов оказва помощ на младите майки в първите мигове след раждането в Първа профилирана акушеро-гинекологична болница за интензивно лекуване „ Света София “. Тя показа всичко значимо към хигиената на новородено бебе, с цел да може всеки родител – и мама, и баща, да пристъпят решително в това начинание.

Първи грижи за пъпч ето

През първите няколко дни след раждането пъпчето потъмнява, свива се и най-после пада, с цел да се трансформира в пъпа на вашето бебе. Понякога това лишава седмица или две.

Почистване и грижа за пъпа на вашето бебе в елементарни стъпки следва да е:
Измивайте ръцете си постоянно, преди да докосвате пъпчето. Избягвайте да го докосвате, когато е възможно;
Използвайте единствено вода или физиологичен разтвор, с цел да поддържате зоната на пъпа на бебето си чиста в случай че върху региона не попадне урина или изпражнение;
Уверете се, че не мокрите пъпчето при къпане;
Освен това пъпчето ще изсъхне и заздравее доста по-бързо, в случай че го излагате на въздух повече;
Опитайте се да не го покривате с пелената. Сгънете пелените надолу и надалеч от пъпчето, в случай че можете;
Никога не се опитвайте да издърпате пъпчето даже в случай че наподобява, че е готово да падне;
След като пъпчето на пъпната шнур падне, поддържайте региона чиста и суха, до момента в който зоната заздравее изцяло.

Колко постоянно и по какъв начин да къпем бебе?

Не е нужно да къпете бебето си всеки ден, само че в случай че в действителност му харесва, няма причина да не го извършите. Най-добре е да не къпете бебето незабавно след хранене или когато е гладно или изтощено. Уверете се, че стаята, в която го къпете, е топла. Имайте всичко належащо на разположение: бебешка вана или чиста купа за миене, цялостна с топла вода, 2 кърпи, чиста пелена, чисти облекла и памучна мека забрадка.

Водата би трябвало да е топла, а не гореща. Не добавяйте никакви течни почистващи препарати към водата за баня. Обикновената вода е най-хубава за кожата на вашето бебе през първия месец.

Обривът от пелени или така наречен „ подсичане “ е постоянно срещана форма на раздразнена кожа, която наподобява като петна от възпалена кожа по дупето на вашето бебе. Често е обвързвано с мокри пелени, сензитивност на кожата и протриване. Обикновено визира дребните бебета, макар че всяко дете, което постоянно носи пелена, може да се снабди с подсечена кожа.

Най-добрият метод за попречване на подсичането е да поддържате зоната чиста и суха, а като превантивна мярка или при към този момент появила се зачервена кожа да употребявате крем за всекидневна приложимост при кожни раздразнения.

Как да почистваме гениталии на момче и момиче?

Гениталиите на вашето бебе са доста деликатни, по тази причина постоянно почиствайте тази област деликатно. Много родители мият зоната на пелените единствено с вода и памучни тампони през първите две седмици. Меките почистващи препарати, които са особено предопределени за бебета, ще ви оказват помощ да отбраните естествената кожна преграда на вашето бебе. А в случай че употребявате бебешки кърпички - уверете се, че са без мирис, алкохол или композиция от двете.

При момчетата

Главичката на пениса на вашето новородено ще се самопочисти до известна степен. Не се опитвайте да дърпате препуциума му мощно, с цел да го почистите, защото той към момента е прикован към главичката на пениса му и няма да можете да го плъзнете обратно. Насилването на препуциума му обратно може да аргументи скъсване, което може да нарани вашето бебе и да остави белези.

При девойките

Всъщност гениталиите на вашето момиченце са доста деликатни, тъй че почистването на тази област би трябвало да бъде изключително деликатно. Много родители мият региона единствено с вода и памучни тампони през първите две седмици от появяването му на бял свят. При промяна на пелени използвайте чистата част от пелената, с цел да изтриете изпражненията. Когато сменяте пелената на щерка си, постоянно избърсвайте региона начело обратно, надалеч от вагината и уретрата. Избърсването начело обратно ще помогне да се предотврати прехвърлянето на бактерии от дупето на бебето към вагината или уретрата и причиняването на зараза.

Как се почистват очички на новородено?

Препоръчително е най-малко 2-3 пъти денем да се почистят очите с физиологичен разтвор (0.9% NaCl), като се употребяват и памучни тампони (не марли, защото може да се нарани роговицата на окото).

Как се почистват ушите на бебето?

Нормалната ушна тиня оказва помощ поддържането на ушите на вашето бебе здрави, тъй че няма потребност да ги почиствате в случай че не основава проблеми. Внимателното разчистване на външните уши на вашето бебе с влажна забрадка би трябвало да е задоволително, с цел да поддържа ушите му чисти и здрави.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР