Прибързаният избор на Борислав Сарафов от Висшия съдебен съвет за

...
Прибързаният избор на Борислав Сарафов от Висшия съдебен съвет за
Коментари Харесай

Христо Иванов се опъва на Сарафов: Може да смени заместниците си и да се оттегли

Прибързаният избор на Борислав Сарафов от Висшия правосъден съвет за изпълняващ длъжността основен прокурор е жертван на крах заради неналичието на публично доверие. Дори да има откровено предпочитание да бъде част от смяната в правосъдната система, както постоянно се случва в моменти на преход, той носи споделена отговорност с Иван Гешев и е скандално да го наследи. Това съобщи в изявление за “Дарик радио ” съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов.
“Най-силното, което може да направи Сарафов за връщането на доверието в правосъдната власт е да откри метод да се отдръпне. Може да смени заместниците си, тъй че Висш съдебен съвет да може да избира всред други вероятни краткотрайни изпълняващи длъжността основен прокурор, а не всред такива от екипа на Гешев. Това е най-силният метод, в случай че задачата му е да създаде публично доверие ”, сподели Иванов.
Според депутата от ПП-ДБ другата алтернатива пред Сарафов – да се опре на подмолни фактори, които да му дават обещание поддръжка, с цел да извърши една или друга задача, води непосредствено към превръщането му в последващо издание на Гешев. “Само че вървежът по този път няма да отнеме 3 години, а ще бъде доста по-кратък, тъй като публичната непоносимост е голяма. Не можеш да бъдеш модернизатор, не можеш да бъдеш мотор на смяна, без да имаш през цялото време публично доверие. Без този запас можеш да бъдеш хвърчило, което се носи по вражески ветрове, само че връвта я държат ръце, които не са за пред хора ”, сподели Иванов.
Според него отстраняването на Иван Гешев е напълно заслуга на публичното мнение. Задкулисието и партиите, които го бранеха, са разбрали, че цената Гешев да остане на поста си е прекомерно висока и това е задвижило поредицата от събития, довели до отстраняването на основния прокурор. Което пък е сигнал към подмолни политици и към цялата правосъдна номенклатура, че не могат да продължат по този начин, че в тази страна има жители и те няма да търпят това.
Според Иванов на Движение за права и свободи и ГЕРБ им е лишило месеци, с цел да се нагласят към променената социална действителност. Това придвижване не е било постепенно и елегантно и не е ясно какъв брой надалеч са желали да стигнат. Защото измежду тях има доста хора, които желаят промяната на основния прокурор да е единствено една повърхностна, козметична интервенция. Остава да се види кои сили ще надделеят.
Иванов препотвърди позицията на ПП-ДБ да работи с всички парламентарни партии за конституционна смяна, която да реформира правосъдната система. Но посочи, че сериозността на смяната ще зависи още от това, какви хора ще бъдат определени на мястото на тези с изминал мандат във Висшия правосъден съвет и в Инспектората на Висш съдебен съвет.
Лидерът на “Да, България ” отвърна несъразмерните упреци и упования към демократичните сили с думите: “Имаме 63 депутати, това е нашият запас. С него можем единствено да опитаме. И този опит ще бъде в диалог с съперниците ни и с прокуратурата, в която 30 години са работили в антиселекция, и с Висш съдебен съвет, който избра Гешев. И да чакаме, че всичко това ще се трансформира в церемониал на Снежанки и радостни Коледни еленчета, е нереалистично. Но да стоим в профил, с цел да не си цапаме ръцете, е недопустимо. Разбира се, не става дума за договорка или пазарлък. Ние се опитваме да променим нещата, този опит е сложен, опасен, с не огромни шансове, само че не се крием и си носим отговорността. Ние сме институционалисти, ще работим с всички институционални средства, които имаме, и които не са доста – 63 депутати и един правосъден министър, с цел да напредваме по пътя на еволюцията. ”
Иванов добави още, че групировката му не взе участие в съревнование за авторство – чий план за конституционни промени се гледа. Важното е да се реализиран интернационалните стандарти за разделянето на кадровия орган Висш съдебен съвет на правосъдна и прокурорска колегии. И че прокурорът би трябвало да е изцяло самостоятелен, само че това не значи, че има същата самостоятелност като съдията.
“Ролята на прокуратурата би трябвало да е предмет на обособен закон ”, сподели още Иванов. Защото 30 година тя съществуваше в един квази тоталитарен режим и се нуждае от равномерен преход. Той прикани прокурорите – вземете думата. “Професионалното достолепие е лицето на вашата специалност, другояче ще си останете крепостни селяни ”, сподели политикът правист.
Пълното унищожаване на фигурата на основния прокурор е невероятно, тъй като за задачата би трябвало да се свика Велико национално заседание, сподели Иванов, като подсети за решение на Конституционния съд преди 20 година И дефинира тази концепция като “привлекателна със своята маркетингова елементарност ”. Но още веднъж акцентира, че във връзка с прокуратурата ни чака дълъг преход.
Иванов позволи опция Българска социалистическа партия, която отхвърли да взе участие в диалозите за конституционни промени, без обаче да затръшва вратата, да се опита да влезе в тях през тематиката за служебните кабинети. По думите му, служебният министър председател може да не се показва от президента, а като в Гърция да е закрепена позиция – да вземем за пример подобен да става ръководителят на Конституционния съд или ръководителят на Сметната палата. Или да се избира от Народното събрание по някакви правила. Или пък да се преназначава към този момент работил длъжностен кабинет. “Ние желаеме да стане, а не да си напишем името от горната страна, да си издигнем монумент неръкотворен на своята конституционна популярност, казано по Пушкин. Ще изчакаме още малко, най-после ще сложим нашия законопроект на масата ”, сподели Иванов.
Съпредседателят на Демократична България призна, че ръководещите, които назова “съвместно ръководство на антагонисти, с белези на коалиция ” минават през интервал на детски заболявания в кадровата си политика. Защото още няма явен формат за координиране на кадровите решения, звънят се телефони кой против кого бил срещу и се основава се информационен звук. И предизвести, че обособени кадрови решения имат капацитета на нуклеарни бомби, в това число когато са на районно равнище. А тези рискови назначения не оправдават надалеч по-големия залог на самото ръководство. “Ако минем през това, може да се окаже, че то е било оздравяващо за модела на демократичната република ”, счита Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР