При засилени мерки за сигурност в Русе пристигнаха бюлетините и

...
При засилени мерки за сигурност в Русе пристигнаха бюлетините и
Коментари Харесай

Бюлетините за изборите пристигнаха в Русе

При засилени ограничения за сигурност в Русе дойдоха бюлетините и изборните бумаги за идния на 14 ноември избор 2 в 1, оповестиха от Областна администрация.
 Областна администрация-Русе
Общо 418 000 бюлетини бяха доставени в Областната администрация, където ще останат под денонощна полицейска защита до момента в който бъдат разпределени измежду осемте общини в района.
 Областна администрация-Русе
Създадена е организация това да се случи в най-кратки периоди, като в идващите дни процесът би трябвало да е завършил. Камионът, с който бяха докарани бюлетините и останалите нужни материали, беше разпломбиран в наличието на заместител регионалния шефове Синан Хебибов, основния серектар на администрацията Симеон Иванов, а също и членовете на Районната изборна комисия с ръководител Милена Хинкова. Припомняме, че изборите тази неделя ще се проведат напълно машинно в секциите с над 300 гласоподаватели.

В 48 от секциите в региона се планува да има и по две машини. Хартиените бюлетини ще се употребяват в секциите с под 300 души, а в останалите единствено при пораждане на проблем с електронните устройства.
 Областна администрация-Русе
В преносимите секции, както и в тези за гласоподаватели сложени под наложителна карантина или изолираност, в случай че има такива, ще се гласоподава с хартиени бюлетини. Дори в самия избирателен ден, поставените под карантина ще могат да подават заявление за гласоподаване.
 Областна администрация-Русе
Припомняме, че най-малко седем души би трябвало да подадат такива заявки, с цел да бъде разкрита преносима ковид-секция. 209 000 от бюлетините са планувани за постоянните избори за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за изключителните избори за национално заседание.

Те подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласоподава машинно и на 110% в останалите. Самите машини се чака да бъдат докарани в Русе в събота. Идеята е те да бъдат доставени в секционните изборни комисии в следобедните часове дружно с другите материали. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.
 Областна администрация-Русе
Председателят на РИК Милена Хинкова осведоми още, че продължава обработката на изборните описите. Неизползваните хартиени бюлетини най-вероятно ще бъдат предоставени за заличаване след изборите.

Общият брой на секциите за района е 330, като най-вероятно през идващите дни ще бъдат разкрити и спомагателни. На този стадий няма проблем с попълването на членове в секционните изборни комисии, като даже има аварийни членове и за ковид-секциите.

Жалбите в РИК са свързани най-вече с надлепване на плакати или заличаване на непознати. Има и две тъжби за липса на наложителния текст на банери, гласящ, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение.
 Областна администрация-Русе
Този път членовете на секционните изборни комисии от община Русе ще могат да подават данните за откриването, закриването на изборния ден, както и за изборната интензивност онлайн за разлика отпреди, когато това можеше да стане единствено по телефон. Системата е иновационна и е създадена от информатиците на РИК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР