При засилени мерки за сигурност днес се проведоха епархийските избори

...
При засилени мерки за сигурност днес се проведоха епархийските избори
Коментари Харесай

Даниил или Герасим ще е новият видински митрополит, хората на Поликарп ще обжалват

При засилени ограничения за сигурност през днешния ден се организираха епархийските избори във Видин. Делегатите избраха двама от петимата претенденти за митрополит. На 4 февруари Светият синод ще дефинира кой от тях поема Видинска епархия.
Драговитийският свещеник Даниил и Мелнишкият Герасим събраха най-голяма поддръжка. Те имат са надлежно 27 и 26 гласа, Белоградчишкият свещеник Поликарп, Агатополският Йеротей и Константийският Яков имат по 2 гласа. След края на изборите последователите на Поликарп оповестиха, че ще апелират резултатите.
В тайния избор са дали своят вот 29 гласоподаватели от духовните околии на епархията. Изборите ръководеше Врачанският митрополит Григорий, наместник на Видинския епархийски трон.
След утвърждението на епархийския избор, в първата света неделя митрополитите от Светият Синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овдовялата Видинска епархия един от двамата определени претенденти. Новоизбраният епископ ще встъпи в правата си в същия ден, откакто Светият Синод му заяви публично, че е канонически определен. На 3 февруари е планувано съвещание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се прегледа документите от извършения избор и ще се изслуша отчетът на наместника на Видинска епархия Врачански митрополит Григорий.
Уставът на БПЦ планува на съвещанието да се прегледат и вероятно постъпили тъжби от участниците в избора. В случай че Светият Синод счете избора за безупречен, на 4 февруари ще се организира каноничен избор в параклиса „ Св. цар Борис – Покръстител” в Синодната палата. Митрополитите от Светия Синод отпред с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят дефинитивно за Видински митрополит.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР