При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел

...
При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел
Коментари Харесай

Горивата ще скачат заради слама, кочани и водорасли

При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел ще сипваме и биогорива от първични материали като плява, кочани от царевица или водорасли. Това е условие на Европейската комисия, което ще бъде въведено и в България, и ще докара до повишаване на горивата с няколко стотинки, написа " Труд ".

В Народното събрание към този момент е импортиран план на Министерски съвет за промени в Закона за силата от възобновими източници. И сега има условие към бензина и дизела да има биодобавки - при дизела биокомпонентата би трябвало да е най-малко 6%, а при бензина - 9 на 100. Но измененията плануват от 1 септември 2024 година най-малко 2% от дизела да са биогориво от ново потомство от първични материали вид “А ". А от 1 март 2025 година най-малко 1% от бензина би трябвало да е биогориво от ново потомство от първични материали вид “А ".

Биогоривата от ново потомство от първични материали вид “А " може да са създадени да вземем за пример от водорасли, отглеждани на сушата, плява, скотски тор, гроздови джибри и винена наслойка, орехови черупки, шушулки, кочани, биомаса в индустриални боклуци, които не може да бъдат употребявани в производството на храни. Биогоривата от отработено олио се смятат за горива от първични материали вид “Б ". Те ще продължат да бъдат добавяни към бензина и дизела, само че с измененията се вкарва условието и за потребление на горива от първични материали вид “А ".

Изискванията за биогоривата са напълно европейски, разяснява, Светослав Бенчев, основен правист на Българска петролна и газова асоциация. Предложените промени в Закона за силата от възобновими източници са направени, с цел да осъществим инструкция на Европейски Съюз, която е призната преди няколко години. Тази инструкция сега към този момент се преработва, добави той.

Напълно допустимо да се ограничи още производството на биогорива от остаряло потомство, което значи повече биогорива от ново потомство и надлежно по-високи цени, сподели Светослав Бенчев. Целта на измененията е при производството на биогорива да не бъдат употребявани първични материали, които може да се употребяват в хранителната промишленост.

Не е ясно къде ще бъдат създавани биогоривата от ново потомство, които ще би трябвало да бъдат добавяни към бензина и дизела. В България производител на биоетанол от първични материали от вид “А ", който ще би трябвало да бъде добавян към бензина, няма сигурно, изясни Светослав Бенчев. За новия биодизел в България има една пробна апаратура, която дотогава би трябвало да е подготвена, само че дали ще бъде не мога да кажа, добави той.

Но производството сигурно е доста по-скъпо в сравнение с естествените биогорива, съобщи Светослав Бенчев. Традиционни биогорива се вършат да вземем за пример от рапица. Сега за гориво от ново потомство се приема и създаденото от отработено олио. За тези горива има суровина. Докато за горивата от първични материали вид “А ", каквито условия ще бъдат въведени, суровината липсва.

Не знам от кое място ще внасяме новите биогорива, сподели Светослав Бенчев. В района към България няма производител на биоетанол от първични материали от вид “А ", който ще би трябвало да бъде добавян към бензина.

“Имаше една пробна разработка в Италия, от която май нищо не се получи. Такова произвеждане няма. Това е типично административно наложено решение. Няма още технология за производството. Има някакви теоретични разработки ", сподели Светослав Бенчев.

Как новите условия ще се отразят на цените на бензина изобщо не мога да кажа, тъй като такова произвеждане просто няма, добави той. По отношение на дизела - количеството, което ще би трябвало да бъде добавяно към всеки литър не е огромно, само че ще има повишаване с няколко стотинки, сподели Светослав Бенчев. Със сигурност този вид артикули са най-малко два-три пъти по-скъпи от настоящето ново потомство, което използваме, създадено от лой, изясни той.

От 5 февруари стопират съветските нефтопродукти

В Европа може да има проблем с дизела

У нас се чакат всичко да бъде наред

От 5 февруари влиза в действие възбрана за импорт в Европейски Съюз на нефтопродукти от съветски нефт. В резултат в Европа може да има някакви проблеми, само че в България най-малко до момента в който работи рафинерията в Бургас няма да има дефицит на бензин и дизел и всичко ще бъде наред, сподели Светослав Бенчев, основен правист на Българска петролна и газова асоциация.

В Германия и сега 15% от вноса на дизел е с съветски генезис. В Австрия към 20% от дизела се създава в Унгария, който също е от съветски петрол, а от 5 февруари има възбрана Унгария за изнася за страни от Европейски Съюз нефтопродукти, създадени от съветски нефт. Така че в Европа може и да се усети възбраната на вноса на съветски нефтопродукти, само че в България, най-малко за момента, се надяваме, че всичко ще бъде наред, сподели Светослав Бенчев.

В осъществяване на условията на Европейски Съюз Народното събрание към този момент реши, че от 5 февруари от България може да изнасят нефтопродукти от съветски петрол единствено за Украйна и то в случай, че те бъдат употребявани там. Освен това някои остатъчни артикули от производството на бензин и дизел ще може да бъдат изнасяни за страни отвън Европейски Съюз, тъй като потреблението им в страните от Европейски Съюз е неразрешено или няма търсене за тях.

Няма заплаха огромна част от дизела от рафинерията в Бургас да бъде изнесен за Украйна и за има недостиг на пазара в страната. И сега обстановката е сходна - има огромен експорт на дизел към Украйна, само че няма никакви разтърсвания на пазара, изясни Светослав Бенчев.

Правят нефтопровод Александруполис-Бургас

Доставяме неруски петрол по тръба от Гърция

Маршрутът през Босфора не е сигурен

Идеята да бъде построен нефтопровод Александруполис-Бургас, стартира не от дълго време служебният министър на енергетиката Росен Христов. Идеята е по него да получаваме неруски петрол и то от разнообразни източници, освен от региона на Черно море, без танкерите да би трябвало да минават през Босфора.

Друг рационален метод, чисто търговски, за доставка на неруски петрол не виждам, разяснява Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Доставките на петрол за рафинерията в Бургас би трябвало да са безусловно регулярни. За да използваме неруски петрол, единственият метод доставките да са регулярни е посредством нефтопровод, изясни Светослав Бенчев.

В момента доставките на съветския петрол стават посредством четири танкера. На всеки три дни един танкер би трябвало да докарва петрол в рафинерията в Бургас, в случай че има закъснение от няколко дни, може да се стигне до дефицит на горива на пазара. Един от най-големите експортьори на нефт е Саудитска Арабия. Но в случай че решим да сменяем съветския петрол с подобен от Саудитска Арабия, танкерите ще би трябвало да изминават над 4000 км.

За да има доставки на всеки три дни в “Росенец ", единствено в едната посока би трябвало да има най-малко седем танкера, които пътуват един след различен. По-големите разноски за превоз ще доведат да повишаване на горивата в страната. Освен това постоянно има риск Босфорът да бъде затворен. Само преди две седмици придвижването през Босфора краткотрайно беше прекратено, поради затънал товарен транспортен съд, плаващ от Украйна. Заседналият транспортен съд е дълъг 142 метра и превозваше 13 хиляди тона грах за турското пристанище Мерсин.

Спадът при дизела е с 40 ст.

Бензинът поевтиня с 30 ст. за литър за три месеца

През последните дни има покачване

Бензинът поевтиня с към 30 ст. за литър през последните три месеца. Спадът на цените на дизела за същия интервал е още по-голям - към 40 ст. за литър.

В края на октомври предходната година литър бензин струваше приблизително 2,95 лева, демонстрират данни на профилирания уебсайт fuelo.net. Сега цената на бензина е приблизително 2,62 лева за литър. Подобна е обстановката и при дизела. Преди три месеца междинната му цена беше 3,35 лева за литър, а в този момент е 2,96 лева

Движението на цените на горивата не е единствено в посока надолу. През последната седмица бензинът нарастна с към 2 ст. за литър, а покачването на цената на дизела е с 3 ст. за литър. Причината за това е повишаването на петрола, обясниха експерти от сектора.

Рафинерията в Бургас употребява съветски нефт, който през последните десетина дни фактически е поскъпнал с 3-5 $ за барел.

Цената на съветския нефт “Уралс " обаче остава под 60 $ за барел. За последно цените на съветския нефт са били такива на 8 февруари 2021 година Но тогава бензинът и дизелът в страната са коствали приблизително по 1,89 лева за литър. Дори да вземем поради повишаването на $ по отношение на лв. от този момент насам, цените на бензина и дизела при актуалните цените на съветския нефт би трябвало да са към 2,10 лева за литър.

По-високите цени на горивата съставляват свърхпечалба за бургаската рафинерия, която Народното събрание реши да полза в допълнение. По-високите доходи в държавния бюджет обаче няма да стигат до водачите, както през предходната година с отстъпката от 25 ст. за литър. Сега служебното държавно управление се пробва да вкара помощи под формата на ваучери, само че те ще бъдат давани единствено на хора с ниски приходи, а не на всички водачи.

Слагат в храни скакалци и домакински щурец

Европейският съюз през предходната седмица разреши в храни да бъде употребен прахуляк от домакински щурец. В храни може да бъдат слагани и скакалци и ларви на брашнения червей. Прахът от домашния щурец ще може да се поставя във всички вероятни храни. В хляба и кифлите, в тестените произведения и миксовете за кексове, в сосовете и супите, в заместителите на месото и млякото, в картофените артикули или в шоколада, само че и в други артикули. В подобен случай продуктите не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански.

Все още обаче не е ясно дали и какъв брой бързо тези артикули ще се наложат на пазара. Досега гамата от храни с инсекти е “наистина доста, доста дребна пазарна ниша ", изяснява експертът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург. В момента в Германия се оферират единствено няколко продукта с дребни количества инсекти - десертчета или макарони. До потреблението на прахуляк от инсекти за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне, споделя Валет.

Насекомите би трябвало да бъдат обозначени като наличие върху опаковката на продуктите. Европейската комисия разяснява: “Всеки може самичък да реши дали да купува храни, създадени от или съдържащи инсекти. " От своя страна Валет приканва за ясно етикетиране върху опаковките. И то по метод, който е лесноразбираем за всички. Например “бисквити с инсекти " или “паста с инсекти ".

Както и доста други храни, в редки случаи прахът от инсекти може да провокира алергични реакции. Например при хора, алергични към раци, мекотели и акари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР