При ядрен инцидент и изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ

...
При ядрен инцидент и изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

САЩ: Ядрен инцидент в Запорожие ще засегне много страни

При нуклеарен случай и приключване на радиация от Запорожката АЕЦ това ще бъде усетено освен в Украйна, само че и в прилежащите страни и от цялата интернационална общественост.

Така отговори на въпрос на Клуб Z дипломат Бони Дженкинс – зам. държавен секретар на Съединени американски щати за контрола на оръжията и интернационалната сигурност. Тя даде брифинг по телефона за публицисти в Брюксел.

„ Искам да посочи нещо доста значимо – това са последствията за доста страни, освен тези в района “, сподели Дженкинс.

Тя обаче не даде съответен отговор на въпроса ни има ли информация за евентуална опасност за Балканите от превзетата от съветските сили украинска централа.

„ Инцидентът ще има също филантропичен и стопански резултат, както бихте могли да си визиите. Именно по тази причина Русия би трябвало да върне на Украйна контпола върху централата и да приключи всички военни действия там. Никога в международната история една АЕЦ не се е превръщала в част от зона на бойни дейности, тъй че това би трябвало неотложно да спре “, настоя зам. държавният секретар.

Бони Дженкинс напомни, че от набалото на войната през февруари Русия и нейният президент Владимир Путин към този момент на два пъти предизвикват опасност от нуклеарен случай. В първите дни от експанзията силите на Москва окупираха Чернобилската АЕЦ, където през 1986 година стана най-тежката нуклеарна повреда през ХХ век.

Сега Чернобил още веднъж е под украински надзор. За да бъде избегната повторна заплаха, Русия би трябвало да изтегли силите си от Запорожката АЕЦ и да разреши на персолана й да извършва своите отговорности. Кремъл би трябвало да освободи и всички окупирани украински територии.

Съединени американски щати поддържат посещаване на делегация на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Запорожката АЕЦ. Засега обаче не може да се каже по кое време може да стане това. При всички положения визитата би трябвало да се извърши при цялостно ценене на суверенитета на Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР