При всяко забавяне на членството в ЕС една група македонски

...
При всяко забавяне на членството в ЕС една група македонски
Коментари Харесай

Буяр Османи: При всяко забавяне на членството ни в ЕС една група македонци искат български паспорти

При всяко закъснение на участието в Европейски Съюз една група македонски жители получават български паспорти. За да го получат, би трябвало да отидат в София и да заявяват, че са българи по генезис и да обезпечат апартамент, в който живеят, сподели министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, представен от МИА.

" За нито една от 35-те преговорни глави Договорът и Протоколът с България не са изискване за отваряне и затваряне на главите. Договорът с България е единствено в общото усещане за добросъседски връзки, само че не се гласоподава в Европейския съюз. Няма да има даже писмен отчет на Европейската комисия за степента на осъществяване на Договора с България ", съобщи Османи.

По последни данни 100 000 жители в Северна Македония имат български паспорти

Според него всичко останало е агитация за плашене на жителите, до момента в който са изложени на процеса на " паспортизация ". 

" И в този момент някой ще ми каже, че като се посочат българите като настрана малцинство в конституцията, страната ще се побългари, а не с вземането на паспорти, с които сами обявявате, че сте българи по генезис. Затова съм казвал, че постоянно допускам, че има някакво безмълвно съглашение сред радикалите от двете страни - ние ще пречим на страната да напредва, а вие ще продължавате със своята задача за български паспорти ", уточни Османи.

След смяна в закона: Турски жители всеобщо вземат български паспорти

" Най-непатриотичният и най-вреден за страната акт, е нашият паспорт да бъде зависещ на българския. Този развой на паспортизация е най-голямата платформа за българизация ", безапелационен е той.

Османи счита, че е добре, че Народното събрание на Република Северна Македония е почнал разискване на конституционните промени и че фокусът е върху наличието на тези промени.

Според него е неточно тази значима тематика да става пленник на партийните стратегии на политическите партии.

Ако българите бъдат включени в главния закон, ще се организира втората междуправителствена конференция сред София и Скопие

" Не виждам реакция от обществото, от жителите, от експертните групи по отношение на наличието на конституционните промени. Ако имаше проблем с конституционните промени, до момента щеше да кипи от конференции, отзиви на разнообразни експертни групи и неправителствени организации, че има нещо проблематично в конституционните промени. Най-важното е да се върнем към наличието на измененията и да забележим дали има нещо проблематично ", съобщи Османи.

Според него липсват към осем депутати за нужното болшинство за гласоподаване на конституционните промени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР