При всяко свое появяване във Фейсбук, в села и заводи

...
При всяко свое появяване във Фейсбук, в села и заводи
Коментари Харесай

Борисов се справял най-добре с кризата. Вярно ли е?

При всяко свое появяване във Facebook, в села и фабрики Бойко Борисов продължава да твърди, че ръководи рецесията с пандемията по най-хубавия метод. Последният подобен образец е от хасковското село Малево, където дружно със здравния министър Костадин Ангелов министър председателят дойде с един мобилен пункт за имунизации.
Пред публицисти в селото Борисов благодари на медиите, които “отразяват обстановката в Нидерландия, Испания, Германия, Гърция. " Ние управляваме пандемията по най-хубавия метод. Това е несъмнено и всички сътрудници го регистрират към този момент ", сподели нескромно министър председателят. Това, което не сподели, е по какъв начин е стигнал до този извод.
С кого се съпоставя Борисов?
Ако приемем, че той прави паралел с назованите от него страни, в Гърция и Германия има по-ниска заболеваемост от тази в България, сочат настоящите данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите. А що се отнася до смъртността, България стои по-зле в сравнение с Нидерландия и Гърция. В южната съседка на България даже смъртността е в пъти по-ниска от тази в България.
Това обаче наподобява не пречи на Борисов да твърди, че " у нас са допустимо най-либералните ограничения ”, едно “много дисциплинирано население " и " с съвършените доктори, медицински сестри и лаборанти... ние се оправяме най-добре от всички с тази ужасна пандемия ”, натърти Борисов. Само в Малево той изрече това на два пъти в границите на няколко минути.
България се намира на 15-о място (от 152 страни в света) по смъртност с индикатор 1 437 умряли на 1 млн. души население от началото на рецесията, сочат данните на worldometers.info. По заболеваемост пък е на 62-ро място с 34 506 инфектирали се на 1 млн. население. Високата смъртност от ковид не приказва доста добре за българското опазване на здравето, което отново е функционалност на положителното ръководство.
Последни в Европейски Съюз по имунизирани
По данни към 23 февруари България е последна в Европейски Съюз по темпове на имунизиране – с 1,6% имунизирани с първа доза и 0,5% с втора доза, по данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите. Но пък в Малево чухме министърът на опазването на здравето да изрича следното: " Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват ". А министър председателят добави, че организацията на процеса била съвършена.
Тези числа не поддържат изказванието на Борисов, че България най-добре ръководи рецесията, или най-малкото са пресилени.
“Нормалният живот ” като индикатор
Възможно е Борисов да приема “нормалния живот ” като индикатор за положително ръководство на рецесията, тъй като изолацията и локдаунът не носят политически дивиденти преди избори. “В момента всичко е отворено съвсем, след някой различен ден ще отворим и заведенията за хранене, учениците вървят на учебно заведение, фитнеси… ”, сподели още Борисов в Малево и добави, че един “мислещ, порядъчен и образован народ заслужава ние да се отнасяме по този метод с него - да води естествен живот ”.
От думите на премиера се разбра още, че той не счита пандемията за завършила, нито пък натоварването на здравната система. Тоест, ще се покачва броят на заболелите и умрелите в името на “нормалния живот ”. Неслучайно в България първо са били имунизирани медицинските служащи, които " ние в този момент ще ги натоварим, може би ще ги и претоварим. Но пък ще запазим естествения живот на всички останали 7 милиона ”, акцентира министър председателят Борисов.
 
Автор: Георги Г. Ангелов,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР