При всички положения инфлацията ще продължи да расте, но с

...
При всички положения инфлацията ще продължи да расте, но с
Коментари Харесай

КНСБ: Следващите 6 месеца ще са тежки, инфлацията ще расте, но по-бавно

При всички положения инфлацията ще продължи да пораства, само че с по-малки темпове. Такава инфлация не е имало от повече от 24 години и хората губят покупателна дарба без значение дали става въпрос за хора на минимални приходи, или за хора на междинни приходи. Това съобщи пред шефът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Любослав Костов за растежа на инфлацията у нас - съвсем 18%.

По думите му огромната болежка е, че трудещите се понасят най-големите тежест на рецесията, а те не са я провокирали и не заслужават да носят подобен товар. КНСБ упорства да има компенсиране на изгубената действителна покупателна дарба - да можем да си купим същото, което сме могли да си купим преди година, да има политика по приходите за хората, формулировка за енергийно небогати и да има поддръжка и за битовите, и за небитовите консуматори. Ако тези две-три неща се извадят пред скоби в подтекста на възходящата инфлация и в случай че се селектират вярно, има задоволително запаси , с цел да можем да преживеем по-лесно зимата, тъй като нещата са притеснителни и параметрите в бюджета не са доста обнадеждаващи, предизвести Костов.

Костов счита, че тази зима ще бъде тежка, само че какъв брой време ще продължи рецесията - не се знае. Следващите 5-6 месеца обаче ще бъдат тежки от позиция на осъществяване на бюджета, намиране на запаси за поддръжка, от позиция на продължаващият растеж на цените в дребната потребителска кошница и от позиция от неяснотата на войната в Украйна. Всичко това ще рефлектира върху семействата, които понасят най-голямата тежест, посочи той.

Костов уточни, че междинната заплата пораства с 11%, а минималната работна заплата с 9%, кумулативната инфлация е близо 18%. Сами може да си отговорим на въпроса, че тези растежи, които били регистрирани досега, са незадоволителни и наполовината от нужното, с цел да живеем по-същия метод, както сме живели предходната година, а не по-добре, посочи специалистът.

КНСБ упорства минималната работна заплата от 1 януари да стане 850 лева Средната заплата у нас е малко над 1700 лв. и в случай че се раздели на две се получава 850 лева След по-малко от 4 месеца, което и да е държавно управление на власт, би трябвало да вдигне най-малко със 140 лева минималната заплата, с цел да се насърчи груповото договаряне, настоя Костов.
 КНСБ желае минимална заплата от 800 лева от октомври
КНСБ желае минимална заплата от 800 лева от октомври

Вероятно ще се наложи и актуализация на бюджета

Средната заплата се движи от пазарни механизми и там растежът е сред 12-13% всяка години. Костов е на мнение, че растежът на междинната заплата у нас ще продължи. Всички стопански и обществени предпоставки приказват, че растежът на минималната заплата оказва позитивно въздействие върху цялата стопанска система и всички икономически процеси, сподели Костов.

КНСБ е в непрекъснат разговор освен със служебния министър председател, само че с всички министерства, които дават отговор за политиката по приходите и битката с инфлацията. Иначе съгласно синдикалната организация ограниченията за битка с инфлацията могат да бъдат ориентирани към възстановяване на събираемостта на налозите, да се таргетират кои хора да бъдат подкрепени. Парите за нулевата ставка за Данък добавена стойност на хляба, брашното и 25 стотинки отстъпка за литър гориво биха могли да бъдат ориентирани по един по-ефективен метод, означи Любомир Костов.

Той даде образец и със обществено неравноправие - хората в музеите и галериите получили растеж на заплатите, до момента в който хората в районните библиотеки не, което не било почтено. Има дребни дупчици, които в действителност би трябвало да се попълнят и то не следващата година, а още в този момент, незабавно през вътрешно преструктуриране на разноски и финансовата стратегия ограничения, с цел да може хората да не останат разочаровани. За всички жители инфлацията е идентична, а пък приходите им порастват друго, като не са спрели да се трудят със същата сила като преди, че дори и повече, сподели още Костов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР