При връчването на мандата на първата политическа сила - Продължаваме

...
При връчването на мандата на първата политическа сила - Продължаваме
Коментари Харесай

Президентът: Предупредих, че ако няма решителна съдебна реформа в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш -

" При връчването на мандата на първата политическа мощ - " Продължаваме промяната " - за сформиране на актуалното държавно управление, предизвестих, че в случай че не се подхващат решителни промени в правосъдната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш. Виждаме в действителност резултата от забавянето на тази промяна. Да, има крачки, само че закриването на спецсъдилищата е единствено първата крачка от този дълъг и доста значим път, който би трябвало да се измине. Вярвам, че вие ще го продължите с тези старания и в границите на това Народно заседание. "

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Владислав Панев ( " Демократична България " ) при започване на консултациите за сформиране на държавно управление. От в началото разменените сред тях думи в наличието на медиите, Демократична България показаха ясно упованието си " Продължаваме промяната " още веднъж да осъществят първия мандат за сформиране на държавно управление. За тях след толкоз предварителни избори е ясно, че нови не могат да бъдат панацея за излаз от политическата рецесия.

Консултациите се организираха след тези с Има Такъв Народ, чийто парламентарен водач Тошко Йорданов на излизане съобщи, че и не би желал да види в него и вицепремиерът в оставка и финансов министър Асен Василев.

Президентът посрещна Демократична България с приветствие за отстояваната от тях позиция за правосъдна промяна и насочи вниманието към възможни решения на политическата рецесия.

" Политическата рецесия има своите външни измерения. За нас е извънредно значимо да работим по този начин, че България да не остава в периферията на Европейски Съюз. Това изисква надлежно съответна, амбициозна, единна, поредна външна политика, подкрепена с ясни решения тук, в страната - сподели той. - Има един фундаментален въпрос за решаването на всички тези проблеми и аз желая да ви поздравя за вашата поредност да поддържате тематиката за правосъдната промяна, която изпадна от фокуса на кабинета, а в действителност тя е една от аргументите за сформирането му. При връчването на мандата на първата политическа мощ - " Продължаваме промяната " - за сформиране на актуалното държавно управление, предизвестих, че в случай че не се подхващат решителни промени в правосъдната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш . Виждаме в действителност резултата от забавянето на тази промяна. Да, има крачки, само че закриването на спецсъдилищата е единствено първата крачка от този дълъг и доста значим път, който би трябвало да се измине. Вярвам, че вие ще го продължите с тези старания и в границите на това Народно заседание.

Много е значимо да се откри салдото сред това, че би трябвало време и обилни старания от партиите и народните представители за сформиране на нов кабинет, а в това време следва извънредно доста работа тези дни, тъй че да се одобри бюджетът, да се сложи законодателна основа за реализацията на Плана за възобновяване и резистентност, както и други значими тематики. Разчитам на вашия политически опит и зрялост да се откри този по този начин значим баланс ", сподели президентът и попита Иванов, Атанасов и Панев има ли съгласно тях 47-ото Народно заседание капацитет да образува ново болшинство и какви механизми виждат това да се случи. " Дали е по-важно скучният професионализъм и скромността в този провокационен миг за българската политика или площадният порив, който да консолидира повече почитатели. Как виждате сполучливата формула за излаз от актуалната политическа рецесия? ", попита той.

" След толкоз предварителни избори е ясно, че това не може да бъде панацея " - отвърна Христо Иванов и насочи вниманието към още нещо: " За нас рецесията има още един аспект - рецесията на политическата класа, в която всичко е прекомерно персонално, оказа се невероятно да се води диалог по в действителност значителните тематики. Надявам се, че макар всички усложнения консултациите ще се случат, и то съдържателно, с присъединяване на всички ".

" От наша позиция е доста значимо да се направи опит с първия мандат, тъй като без значение от всичко, което се случи през тези шест месеца или не се случи, първият мандат продължава - толкоз скоро след изборите - да е най-натоварен с упования за отварянето на една нова страница в българския политически развой, колкото и това да е мъчно ", добави той.

Иванов удостовери, че Демократична България ще продължи да работи за провеждането на правосъдна промяна, само че означи, че с цел да се случи тя, е належащо необятно единодушие и забавянето ѝ не е от кабинета, а от Народното събрание. Според него Народно събрание даже е посочил, че не може " да дефинира цели и да ги придвижва " и това се отнася както за " бившето ръководещо болшинство ", по този начин и за опозицията, " която доста обича да приказва за разговор.

" Способността ни да се фокусираме върху национални цели и да намерим метод да свършим работа и да се фокусираме върху тях, без значение от всевъзможни други страсти и фактори, се оказа доста ниска . Продължавам да съм песимистичен, че нови избори ще доведат магическо решение на този проблем. Българската политическа класа не знае по какъв начин да си приказва. Не знае по какъв начин да разпознава цели и по какъв начин да застава зад тях, без значение от разликите, които има и които неизбежно постоянно ще има. Това за мен предпоставя политическа неустойчивост. Не мога да кажа, че имаме някакви предписания, само че ще обсъдим ", сподели Иванов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР