При влошаване на ситуацията, мерките срещу COVID-19 могат да бъдат

...
При влошаване на ситуацията, мерките срещу COVID-19 могат да бъдат
Коментари Харесай

Кунчев: По-заразен щам може да очакваме през есента

При утежняване на обстановката, ограниченията против COVID-19 могат да бъдат върнати, предизвести обаче основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пo bTV.

" Създава се усещане, че действаме реактивно, под натиска на някого. Анализите се вършат всяка седмица, заповеди с промени в ограниченията излизат всяка седмица. Със или без митинги, този развой върви непрестанно ", сподели още той.

Кунчев добави, че не чака да се появи нов по-заразен вид на вируса.

" Ако чакаме нещо неприятно, то ще е през есента ", сподели още той.

" Смъртността у нас е притеснително висока. Минахме границата от 35 хиляди умряли ", добави Кунчев.

" Остава едно усещане, че от 20 март подвигаме ръце и няма да се занимаваме с ковид. Усилията за повишение на имунизационното покритие би трябвало да продължат. Ако сме както сега с 30% обсег, ще имаме проблеми в областта на туризма, никой няма да желае да идва тук ", сподели Кунчев.

На въпрос дали ще отпадне наложителната карантина, Кунчев отговори, че можем да мислим в тази посока единствено в случай че има високо имунизационно покритие.

" За да пуснете един човек, потвърдено позитивен, би трябвало да сте сигурни, че всички, с които се срещне, са предпазени ", сподели той.

Епидемиологичната обстановка е по-благоприятна и е обикновено е да отпадне " зеления документ ". Лека-полека, внимателно се връщаме към един по-нормален живот, разясниха началникът на Клиниката по неврохирургия в " Пирогов " проф. Никола Габровски и епидемиологът проф. Мира Кожухарова. И двамата са на мнение, че ролята на " зеления документ " става все по-малка поради занижения надзор и спад на имунизацията.

" Прилагането за условия за зелен документ по избор в действителност е равно на неприлагане. Той и в този момент изключително доста към този момент не се ползва. Така че не виждам тук стадиите ", разяснява пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, консултант на предходния здравен министър Стойчо Кацаров. Някои неща съгласно Кожухарова не са доста разумни - да вземем за пример анонсът, че ограниченията окончателно отпадат от 20 март, само че в действителност отпадането им стартира от 24 февруари, тъй като от тази дата в магазините и заведенията може да се влиза без " зелен документ " по преценка на притежателя, като остава условието за документ за личния състав.

В последния месец виждаме, че ролята на зелените документи става все по-малка и по-малка, сподели проф. Кожухарова. Нещата потеглиха на добре след 1 февруари, когато беше върхът на заболеваемостта при тази вълна. От 1 февруари понижава броят на инфектираните. Утихването на вълната е реалност, означи Кожухарова. При въвеждането му документът е обезпечил към два месеца устойчиво равнище на имунизация, само че от началото на февруари броят на поставяните ваксини понижава, разясни тя.

" Не мисля, че имаме доста шансове оттук насетне да подвигаме равнището на имунизация. Към момента при всички старания, положени от всички държавни управления, сме достигнали публично равнище на имунизация съвсем 30%, малко под 30% - хора със приключен имунизационен курс. "

По-обезпокоително съгласно епидемиолога е, че измежду най-засегнатите от ковид хора - тези над 60 години, които са и с съпътстващи болести, единствено 37,5% са със приключен имунизационен курс, а едвам 18,8 на 100 - с бустерна доза.

Вземането на такива значими решения постоянно е политическо и е редно по този начин да бъде, посочи Мира Кожухарова, запитана здравно или политическо е решението за премахването на зеления документ и за поетапното отпадане на ограничаващите ограничения.

Според началника на Клиниката по неврохирургия в " Пирогов " проф. Николай Габровски зеленият документ у нас не е представлявал сериозен инструмент за надзор, какъвто е трябвало да бъде. Когато той не прави тази работа, естествено няма по какъв начин да ни оказва помощ за отбрана, добави професорът пред Българска национална телевизия.

Според него, чисто психически концепцията, че ние още веднъж ще се върнем към естествения живот, е извънредно значима. Въпреки това обаче, нито пандемията е завършила, нито знаем какво тъкмо ни чака. Трябва да останем внимателни, акцентира проф. Габровски.

Светът в огромната си част стартира да се връща към естествения си темп на живот с помощта на спазването на строги ограничения. Ако ние желаеме България да стане още веднъж туристическа дестинация, да можем още веднъж да пътуваме умерено, би трябвало да съблюдаваме строги ограничения, в това число имунизацията, добави проф. Габровски.

Според него, последната вълна от разновидността Омикрон протича в крайности - от извънредно тежко до с доста леки признаци .

Тази вълна обаче сякаш е била най-щадяща за болничните заведения и не се е стигнало до чакащи пациенти, добави проф. Габровски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР