При влезли 94 хиляди украински бежанци в България, около 50

...
При влезли 94 хиляди украински бежанци в България, около 50
Коментари Харесай

Близо 50 хил. бежанци от Украйна са останали в България

При влезнали 94 хиляди украински бежанци в България, към 50 хиляди са останали в страната или към 55%. Това стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет на Оперативната координационна група, която дава отговор за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

Общо в Европейски Съюз нивото на бежанците е достигнало над 3 млн. и 100 хиляди, като данните са към петък.

Голяма част от бягащите от войната са настанени в хотели по Черноморието. Най-много украинци има настанени в Кранево и Варна.

" В тази връзка е изпратено писмо до всички регионални дирекции за усилване на полицейското наличие и усилване на контакта с бежанците с оглед отбраната им и обезпечаване на оптимално успокоение ", регистрира зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. По думите му на всеки пункт, на който идват бежанци има обезпечен превоз за лицата, които които не са насочени и не знаят накъде да тръгнат. " Така ги водим към място за настаняване. Нямаме хора, които са без заслон по улиците, на студено и без грижи ", добави той.

Вицепремиерът Калина Костадинова пък акцентира бързината, с която страната ни е съумяла да вкара процедурата за издаване на персонални документи за краткотрайна протекция.

" Само за месец България го направихме. Много страни към момента не са съумели и не издават този документ към днешна дата. Процедурата се приближава по трудност до приемането на една страна в Европейски Съюз, добави Костадинова. „ Вече имаме хора, които са получили здравно обслужване. Има дечица, които са тръгнали на учебно заведение “, сподели още Калина Константинова.

Очаквайте детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР