При високите цени на електроенергията трябва да бъде създаден държавен

...
При високите цени на електроенергията трябва да бъде създаден държавен
Коментари Харесай

Кметът на Шабла: При високите цени на тока трябва да се създаде държавен фонд в подкрепа на общините

При високите цени на електрическата енергия би трябвало да бъде основан държавен фонд, който да покрива изключителните разноски на общините, счита кметът на Шабла Мариан Жечев. Позицията бе декларирана на конференция на ГЕРБ-Добрич във връзка на обстановката в енергийния пазар.

При тези свръхцени, а евентуално ще пристигна и последваща рецесия, фондът ще покрива пазарната разлика и ще бъде тип застраховка за общините, разясни Жечев. Той уточни, че общините няма по какъв начин да обезпечат спомагателен финансов запас, с изключение на да вдигнат налозите, само че това вероятно може да стане през 2023 година.

За декември сметката за ток на общината доближи 80 000 лв., без да се включват учебните заведения, които са на делегирани бюджети, а година по-рано за същия интервал сме платили 21 000 лв., уточни Жечев. По думите му, общините не могат да се оправят в обстановката с " умерено изключване на уличното осветяване " и евентуално ще редуцират капиталовите си стратегии.

Кметът на Тервел Симеон Симеонов уточни, че в общината е въведен режим на уличното осветяване още от края на ноември предходната година и незабавно са почнали да " валят " сигнали за битови обири. По думите му, все пак общината е платила три пъти по-висока сметка за ток.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР