При възстановяването на българската държава през 1878 година има хаос

...
При възстановяването на българската държава през 1878 година има хаос
Коментари Харесай

Каква е била валутата в Княжество България преди и след обединението с Източна Румелия?

При възобновяване на българската страна през 1878 година има безпорядък в паричното обращение, защото по нашите земи се е плащало с всевъзможни монети от европейски и по-далечни страни. Преди гласуването на закона, с който се основава българският лев като парична единица на страната, бюджетите за 1879 и 1880 година са написани във френски франкове, напомня пред БНР Инес Лазарова, която дава отговор за музейната експозиция на Българска народна банка. Законът, допускащ сеченето на монети и определящ лъв, е признат две години след освобождението, а първите български монети са медни, отсечени в Бирмингам:

" На тях е изборазен Българският държавен герб след 1880-та година. "

Сеченето на сребърни и златни монети, които са с по-високи номинали, идва по-късно и се вършат от най-големите европейски монетни дворове. С 50 стотинки е можело да се купи цяло агне. Първите български банкноти са обезпечени със златно покритие, равно на една трета от номиналната стойност на банкнотата.

През 1885 - годината на Съединението, е признат и законът за Българска народна банка, с който се дава правото на банката да емитира и банкноти. Те са обезпечени със златно покритие, равно на 1/3 от номиналната стойност:

" В тогавашна тримилионна България една такава банкнота от 20 лв. се е падала приблизително почти за 11 индивида, а банкнотата от 50 лв., което казахме, че е било много пари - на 150 индивида. "

В наши дни има три възпоменателни монети, отдадени на Съединението, издадени от Българска народна банка - през 1989, 2010 и 2015 година:

" На гърба на монетата са изобразени участниците в Българския скришен централен революционен комитет и изпод в позлатен кръг са лъвчето, знамето на Голямоконарската чета и девизът: " Съединението прави силата " ", изясни при представянето на монетата преди четири години основният касиер на Българска народна банка Стефан Цветков. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР