При въздушен удар по щаба за логистична подкрепа на подкрепяна

...
При въздушен удар по щаба за логистична подкрепа на подкрепяна
Коментари Харесай

Командир на иракската милиция загуби живота си при въздушен удар

При въздушен удар по щаба за логистична поддръжка на подкрепяна от Иран милиция в центъра на Багдад през днешния ден беше погубен неин почитан пълководец, оповестиха представители на милицията, съобщи Асошиейтед прес.

Атаката бе осъществена на фона на възходящото районно напрежение, подхранвано от войната сред Израел и " Хамас ", и опасенията, че тя може да се популяризира в близките страни. Ударът също така съответствува с настояването на представители на иракските управляващи водените от Съединени американски щати съдружни сили да изоставен страната, отбелязва АП.

Народните мобилизационни сили (НМС) - коалиция от милиции, която номинално е под контрола на иракската войска - оповестиха в изказване, че заместник-ръководителят на интервенциите им в Багдад Мущак Талеб ас Саиди, или " Абу Таква ", е бил погубен " вследствие на бруталната американска експанзия ".

Засега не е ясно кой е нанесъл удара.

Иракската войска сподели в изянление, че " държи интернационалните съдружни сили виновни за това непровокирано нахлуване против иракски орган за сигурност, настоящ в сходство с пълномощията, предоставени му от главнокомандващия въоръжените сили ".

Представители на американската войска и посолството в Багдад към този момент не са дали отговор на запитванията на АП за коментар.

Един от източниците от милицията сподели, че Ас Саиди е вкарвал кола в гаража на неин щаб, когато автомобилът е бил изумен. При удара е бил погубен още един представител на милицията.

Около мястото на офанзивата на улица " Палестина " в Багдад е ситуирана засилена защита, а на публицистите от Асошиейтед прес не е било разрешено да се приближат до региона.

От началото на войната сред Израел и " Хамас " на 7 октомври група подкрепяни от Иран милиции, наричащи себе си " Ислямска опозиция в Ирак ", са направили повече от 100 набези против бази, в които се намират американски бойци, в Ирак и Сирия.

Групата декларира, че нападенията са възмездие за поддръжката на Вашингтон за Израел във войната против " Хамас ", в която са били убити повече от 20 000 души в линията Газа, и че задачата им е да изтласкат американските сили от Ирак.

Нападението в през днешния ден евентуално ще ускори апелите за овакантяване на американските войски, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица министър председателят на Ирак Мохамед Шиа ас Судани, който пристигна на власт с поддръжката на политически фракции, свързани с Иран, само че също по този начин се пробва да поддържа положителни връзки със Съединени американски щати, съобщи, че неговото държавно управление " пристъпва към преустановяване на наличието на силите на интернационалната коалиция ".

Ударът идва два дни откакто при хипотетичен удар на израелски безпилотен аероплан в покрайнините на Бейрут беше погубен заместник-лидерът на " Хамас " Салех ал Арури.

Запитан дали Израел има присъединяване в днешния удар в Багдад, представител на израелската войска отхвърли коментар.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР