При управлението на баща си, Изабел душ Сантуш се превърна

...
При управлението на баща си, Изабел душ Сантуш се превърна
Коментари Харесай

Разкриха тайните мръсни схеми на най-богатата жена в Африка

При ръководството на татко си, Изабел душ Сантуш се трансформира в най-богатата жена в Африка.

Но положението ѝ е насъбрано с помощта на голям брой схеми, измами и корупция - нещо, което не е прекомерно изненадващо, - разкрива ново разбор, съобщи BBC, представена от money.bg.

Изтеклите 700 хиляди документа, върху които се базират разкритията, демонстрират, че душ Сантуш е била дейна във всевъзможни покупко-продажби с петролната компания Sonangol, диаманти, земи и даже локалните телекоми.

Заради тях живеещата в Лондон душ Сантуш към този момент е разследвана за корупция в родната си страна.

"Всеки път, когато тя се появи на корицата на някое лъскаво списание някъде по света, всякога, когато тя е хазаин на някое грандиозно празненство в Южна Франция, тя заплаща за това на гърба на анголското население ", разяснява ръководителят на Corruption Watch Андрю Файнщайн.

Това са някои от измамите, които душ Сантуш е правила през последните години.

Петрол

Душ Сантуш оглавява държавната петролна компания Sonangol от 2016 година, с помощта на изпълнителна заповед от страна на татко си, Хосе Едуардо душ Сантуш. Два месеца откакто той напусна заемната 38 години служба, щерка му беше уволнена.

Но до момента в който беше на поста, тя е одобрила съмнителна договорка на стойност 58 млн. $ с дубайската консултантска компания Matter Business Solutions. Оказва се, че тя е била ръководена от нейния бизнес управител и притежавана от непосредствен другар на душ Сантуш.

В деня на уволнението ѝ Matter Business Solutions са изпратили общо 50 фактури до държавната компания, всички от които са били утвърдени от душ Сантуш.

В тях са посочени великански суми, да вземем за пример съвсем 500 хиляди $ за "неконкретизирани разноски " или 930 хиляди $ за "неконкретизирани правни услуги ".

Душ Сантуш генерира огромна част от приходите си от португалската енергийна компания Galp, делът ѝ в която се прави оценка на 750 млн. $. Тя беше изплатена от Sonangol от друга нейна компания през 2006 година Дамата е платила обаче единствено 15% от цената, а останалите 63 млн. $ са били разказани като нисколихвен заем от Sonangol.

Тя е трябвало да стартира да изплаща заема си през 2017 година и в действителност е предложила да го направи, единствено че в офертата не са били включени лихви на стойност съвсем 10 млн. $, дължими към Sonangol. Това не е учудващо - по това време тя е оглавявала Sonangol.

Диаманти

Преди осем години брачният партньор на душ Сантуш, Синдика Доколо, подписва едностранен контракт с държавната диамантена компания Sodiam. Според него двете страни е трябвало да придобият швейцарската бижутерна компания De Grisogno, като платят равни елементи от цената ѝ.

Но договорката е платена изцяло от анголската държавна компания, която е вложила 79 млн. $, а Доколо - едвам 4 млн. $.

Почти куриозно, Sodiam в действителност е платила брокерска такса на Доколо в размер на 5 млн. $, тъй че на процедура тя е осигурила 100% от размера на инвестицията, както и чист приход от 1 млн. $ за съпрга на душ Сантуш.

Историята не свършва дотук. За да обезпечи това финансиране, държавната компания е била кредитирана от банки, в които мажоритарен акционер е била... Изабел душ Сантуш. Годишната рента е била в размер на 9%, а заемът е бил обезпечен от анголското държавно управление.

Жителите на страната се оказват грандиозните губещи от договора. "В последна сметка, когато приключихме с облсужването на заема, Sodiam беше изгубила повече от 200 млн. $ ", споделя актуалният основен изпълнителен шеф на компанията Браво да Роса.

Земя

Срещу оскъдна сума, през 2017 година Изабел душ Сантуш е откупила земи на океанския бряг от страната, оценени на 96 млн. $. Нейната компания е платила едвам 5% от тях обаче.

Нещо повече - с цел да извърши капиталовите си планове на имота, дъщерята на президента е изселила локалното население.

Това не е единственият случай, в който тя е разселвала анголци. При различен капиталов план на брега до столицата Луанда, повече от 500 семейства са били принудително преместени.

Телекоми

Душ Сантуш е притежател на 25% в най-големия телеком в страната - Unitel, които придобива през 2000 година от върховен държавен служител. Тя е получила дивиденти на стойност 1 милиарда $ от компанията, а на още толкоз се прави оценка самият ѝ дял в нея.

Разбира се, това не е единственият метод, по който тя се е облагодетелствала от компанията. Unitel е употребена за заемодател за учредяването на Unitel International Holdings - компания, притежавана от душ Сантуш, която обаче няма нищо общо с телекома.

Кредитът е на стойност 350 млн. $, а самата душ Сантуш се е подписала и като заемодател, и като кредитополучател в контракта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР