При трета вълна на Covid-19 пикът в България ще дойде

...
При трета вълна на Covid-19 пикът в България ще дойде
Коментари Харесай

При трета вълна на Covid-19, пикът в България ще дойде за три седмици

При трета вълна на Covid-19 пикът в България ще пристигна след три седмици. Това предизвести ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг в четвъртък.

Спрямо предходната седмица, когато единствено две области у нас бяха в алената зона, в този момент техният брой е осем , заяви основният здравен контрольор Ангел Кунчев. Към момента най-висока е заболеваемостта в област Кюстендил – 245 души на 100 000 население. В тази област всеобщо не се съблюдават противоепидемичните ограничения, откри инспекция на кореспондент на Mediapool. Расте броят на новите случаи и в София. Най-ниска е в област Търговище – 31.6 души на 100 000 население, уточни той.

Картината не е доста друга по повод мястото на България в Европа по заболеваемост и смъртност от ковид по отношение на предходната седмица. Страната ни заема 26-то място в Европейски Съюз и 6-то на Балканския полуостров по заболеваемост с 90 души на 100 000 население. С днешна дата обаче новите случаи се повишават на 110 души на 100 000 население. По отношение на смъртността сме на 13-та позиция в Европейския съюз с 9.9 души на 100 000 население. Ангел Кунчев посочи, че тези данни не са нови, защото в последно време Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите разгласява статистиката с известно забавяне.

" Постигнатото до този миг ни дава мотив за оптимизъм, само че не може да бъде мотив за лековерие, тъй като постигнатото е доста нежно. Европа се готви за трета вълна, за която желая да бъдем подготвени и ние, в случай че тя въобще пристигна тук със силата, с която е в Европа " - с тези думи стартира брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Третата вълна
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР