При Траянови врата обаче платната ще се свиват, което ще

...
При Траянови врата обаче платната ще се свиват, което ще
Коментари Харесай

До 3 години разширяват “Тракия” с по едно платно от София до Пловдив, но се появи един сериозен проблем

При Траянови врата обаче платната ще се свиват, което ще образува запушване

До 3 години може да стартира разширението на автомагистрала “Тракия ” сред София и Пловдив. Целта е към нея да се прибавят по една лента за придвижване в посока и габаритите ѝ да станат 33,50 метра вместо сегашните 27. Това заяви от парламентарната естрада районният министър Андрей Цеков в отговор на въпрос, заложен от няколко депутати от “Възраждане ” от районите на Пловдив и Ямбол, написа.

На 29 септември пътната организация е сключила контракт с компания, която да извърши оценка на въздействието върху пътната сигурност на идния план. Тя е определена след социална поръчка и ще е подготвена с оценката до пролетта на 2024 година

“Но и по този начин е ясно, че потенциалът на автомагистралата към този момент е привършен изключително в тази част, която е сред столицата и разклона за автомагистрала “Марица ”. Това елементарно се открива по преброителните устройства. Те демонстрират, че приблизително дневно по автомагистрала “Тракия ” минават по 15 200 транспортни средства, а особено в сектора сред София и Пловдив са по 33 600 дневно. През летния сезон и през почивните дни даже тези числа се надвишават и всичко демонстрира, че потенциалът на автомагистралата е привършен ”, сподели министър Цеков.

На този стадий е прекомерно рано да се приказва какъв брой би коствало сходно уголемение, сметките може да се вършат едва  когато има подготвен механически план,  обясни министърът. След оценката на пътната сигурност обаче първо би трябвало да се направи абстрактен план, техническият е на идващ стадий. На процедура, до момента в който се стигне до избор на компания реализатор и първа копка, ще минат към 3 години, сподели Цеков.

Според осведомени една от концепциите е първо да се направи законодателна смяна, която да разреши новите ленти за придвижване да се изградят върху настоящия сервитут на автомагистралата. Той се простира до 8 метра настрана от автомагистралата и принадлежи към нея. В противоположен случай би трябвало да се откри чии са земите към аутобана и да се отчуждават, а това би погълнало средства едвам се строи нова автомагистрала.

Има още едно събитие, което прави задачата сложна - тунелът “Траянови врата ” няма по какъв начин да се разшири, защото това е еднакво на прокопаването на нов тунел. На процедура трите дейни ленти за придвижване, които ще се получат след разширението, ще би трябвало да се свият до две в тунела. Това значи, че  в региона след Ихтиман постоянно ще се образуват тапи,  когато трафикът е огромен. Същото ще се получава и откъм другата страна в другата посока на придвижване.

На забележката на депутатите, че периодите за разширението на аутобана са прекомерно разтегливи, министър Цеков отговори, че сега се готви пакет от промени в Закона за устройство на територията и други закони и наредби, които да облекчат бюрократичната тежест най-малко когато става дума за обекти от национално значение. Но при всички случаи стадиите не може да се прескачат и на процедура, в случай че не минат 3 години до началото на строителството най-малко две години ще са нужни сигурно.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР